Acasă Politic București: Românii nu mai preferă depozitele bancare din cauza comisioanelor exagerate

București: Românii nu mai preferă depozitele bancare din cauza comisioanelor exagerate

DISTRIBUIȚI

126267 – 20022014 – Întrucât toate băncile din România practică dobânzi real negative există varianta ca deponenții să renunțe la a-și mai ține banii în asemenea condiții. De exemplu, cu o dobândă între 2 şi 4,25% pe an la depozitele cu scadenţă la trei luni, dobânda încasată la un depozit de 1.000 lei este mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadenţă, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%. Băncile au ales să majoreze foarte mult comisioanele pentru a-și acoperi creditele neperformante, deponenții fiind de fapt cei care plătesc în locul rău-platnicilor.

În aceste condiții, BNR solicită băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului. ”La nivelul Băncii Naţionale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituţii de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populaţie în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situaţii în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informaţii au fost intens mediatizate”, se arată în circulara transmisă de BNR în sistemul bancar, citată de Mediafax. Banca centrală a solicitat conducerilor instituţiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea unor astfel de situaţii şi să le comunice până la finele acestei luni, invocând, pe lângă riscul reputaţional, şi prevederile legale privind practici bancare prudente în relaţia cu clientela.

”Având în vedere cele menţionate mai sus, şi riscul reputaţional la care poate fí expusă instituţia dumneavoastră de credit, în temeiul dispoziţiilor art.101 alin.2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări

şi completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, vă solicităm să întreprindeţi măsurile care se impun astfel încât să se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente în relaţia cu clientela, acestea urmând să fie comunicate Băncii Naţionale a României până cel târziu la data de 28.02.2014″, se mai spune în scrisoare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis în repetate rânduri mesaje către bănci să calibreze cu măsură transferul reducerii ratei de politică monetară în dobânzile la depozite, mai ales în contextul în care instituţiile se reorientează către veniturile din comisioane, pentru nu-şi periclita bazinul de resurse interne. Pe de altă parte, însă, Isărescu a promovat recent ideea că economisirea nu o reprezintă doar depozitele bancare, menţionând că în pieţele dezvoltate o pondere mult mai importantă este deţinută de fondurile de pensii şi de piaţa de capital. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.