Acasă Politic Bucureşti: Stoica şi Boştină, trimişi în judecată

Bucureşti: Stoica şi Boştină, trimişi în judecată

DISTRIBUIȚI
gruia_stoica

126057 – 12022014 – Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui gruia Stoica, preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Grup Feroviar Român (GFR), în stare de arest preventiv, pentru cumpărare de influenţă, şi a lui Doru-Cătălin Boştină, avocat în cadrul Baroului Ilfov, în stare de libertate

(cu măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile), pentru trafic de influenţă.

Din rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat că în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie care avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Potrivit fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru S.E. Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru S.E. Işalniţa). Potrivit aceluiaşi document, durata contractuală era de 36 de luni, începând cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau „cel mai mic preţ” sau „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

La data de 17 ianuarie 2014, CEO a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către SNTFM „C.F.R. Marfă”, GFR şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014. CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând CEO şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, care controlează GFR, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru-Cătălin Boştină că-i va da 3 milioane euro pentru ca acesta din urmă să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că are o asupra directorului general al C.F.R. Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica, a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul CEO.

În acest context, Boştină i-a promis lui Stoica că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi, pentru realizarea traficului de influenţă, un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra funcţionarului public, directorul general al C.F.R. Marfă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit rechizitoriului, în intervalul 23, 24 ianuarie şi până în ziua licitaţiei 29 ianuarie 2014, Boştină l-a ţinut la curent pe Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune.

Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a „stopat” o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.- PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.