Acasă Politic Bucureşti: Titus Corlăţean: Problematica europeană trebuie internalizată, nu mai trebuie privită ca...

Bucureşti: Titus Corlăţean: Problematica europeană trebuie internalizată, nu mai trebuie privită ca parte a politicii externe

DISTRIBUIȚI

125856 – 03022014 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a condus lun  reuniunea Comitetului de coordonare a sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). În intervenţia sa, ministrul a subliniat importanța realizării unei coordonări

eficiente, în plan instituţional, în cadrul procesului de elaborare, adoptare şi promovare a poziţiilor naţionale, pentru promovarea, de o manieră activă şi eficace, a intereselor României la nivel european. În acest context, Titus Corlăţean a precizat că internalizarea problematicii europene trebuie să reprezinte obiectivul comun al tuturor instituțiilor care fac parte din sistemul național de gestionare a afacerilor europene, astfel încât dosarele europene să nu mai fie privite ca parte a politicii externe a României. Acest efort devine cu atât mai important cu cât, în perioada următoare, vor fi demarate pregătirile efective pentru exercitarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE (semestrul II 2019).

Totodată, ministrul a reiterat deschiderea MAE, în calitate de coordonator al sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, pentru derularea unui dialog deschis şi în parteneriat cu celelalte instituţii, în vederea formulării poziţiei naţionale pe dosarele europene, inclusiv din perspectiva efortului comun de acomodare a evaluărilor diferitelor instituţii ale administraţiei publice şi exprimării unei poziţii finale în interesul României pe dosare cu implicaţii orizontale complexe.

Ministrul a evidențiat, în acest context, necesitatea asigurării unei informări constante a Parlamentului de către Guvern pe ansamblul politicilor europene, în baza legii de cooperare Guvern – Parlament în domeniul afacerilor europene.

Reuniunea Comitetului a oferit oportunitatea unor discuții aprofundate cu privire la principalele subiecte de interes pentru România de pe agenda europeană în semestrul curent, cu accent pe pregătirea reuniunii Consiliului Afaceri Generale din luna februarie 2013 şi a reuniunii Consiliului European din martie 2013.

Astfel, au fost abordate aspecte legate de evoluţiile în procesul de negociere de la nivel UE privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare și crearea Uniunii Bancare, Pachetul Energie Schimbări Climatice 2030, libera circulaţie a lucrătorilor inclusiv din perspectiva campaniei electorale pentru alegerile în Parlamentul European.

Discuţiile au reliefat interesul şi disponibilitatea instituţiilor participante pentru o colaborare extinsă, atât la nivel de tehnic, cât şi la nivel politic, în sensul asigurării unei reprezentări coerente şi eficiente a României şi a intereselor sale în cadrul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al MAE.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comitetul asigură coordonarea interinstituțională a procesului de luare a deciziilor și adoptare a pozițiilor României în domeniul afacerilor europene, fiind prezidat de MAE, potrivit prevederilor HG nr. 379/2013 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.