Acasă Politic Bucureşti: USL sau USD?

Bucureşti: USL sau USD?

DISTRIBUIȚI

126237 – 19022014 – La scurt timp după anunțul privind numirea unor miniștri interimari din partea USD în locul demisiei miniștrilor liberali (la Finante si Economie ) din Cabinetul Ponta, presedintele PNL, Crin Antonescu, dă un ultim termen, până luni, pentru acceptarea soluțiilor formulate de liberali pentru depățirea crizei guvernamentale. Antonescu a explicat că propunerile făcute de liberali pentru înlocuirea unor miniștri ai cabinetului sunt făcute de mai bine de o săptămână, însă șeful Executivului, deși nu le-a respins, nici nu le-a pus in practica.

“Am avut o intalnire cu dl prim-ministru care a fost dedicata situatiei din Guvern. Dupa demisiile ministrilor Chitoiu si Gerea, dl premier trebuia sa trimita pentru revocare si inlocuire niste propuneri. Mi-a propus ca interimari pentru aceste doua ministere sa fie numiti actualii ministri liberali din cabinet, eu am declinat aceasta propunere, aratind ca putem sa mergem pe numiri definitive, nu sa inventam interimate, cu ministrii liberali propusi si ca luni mergem in Parlament pentru propunerea Klaus Iohannis sa fie pusa in practica, incheind rezonabil criza din Guvern. Am acceptat si varianta ca ministrii liberali sa fie interimari, cu intelegrea ca luni sa mergem in Parlament. Premierul nu a fost de acord, a respins practic pachetul propunerilor noastre si a luat decizia de a numi interimari din USD. PNL avea de la inceput propuneri in urma retragerii unor ministri, propuneri agreate om cu om de catre premier. PNL nu cerea nimic in plus fata de intelegerea initiala – cele patru propuneri de ministri pe portofolii pe care le detinea deja, si un portofoliu de vicepremier, formalitate care presupune trecerea prin Parlament. Asta a fost si a ramas propunerea noastra. In legatura cu aceasta propunere a noastra, USD a inventat tot felul de propuneri pentru a nu-l accepta pe Iohannis vicepremier”, a spus Crin Antonescu.

“Ponta construieste un guvern USD care sa inlocuiasca un guvern USL. Ponta ne pune in fata alternativei de a deveni PNL un fel de anexa a USL. Noi nu avem nici un fel de motiv sa acceptam transformarea fortata a USL intr-o constructie PSD-ista cu partide artificiale care nu mai pastreaza din USL decit doua litere. Noi facem toate eforturile pentru ca USL, cu principiile ei, cu programul ei, sa mearga mai departe. In sensul acesta, pentru ca dl Ponta asteapta pana luni propunerile noastre, de parca nu ar fi clare, ii stam a dispozitie pana luni cu propunerile pe care le-am facut. Luni putem merge in Parlament sa incheiem onorabil aceasta criza guvernamentala si politica. Nu avem nici un motiv sa renuntam la propunerile noastre numai din cauza unei presiuni pe care PSD si aliatii sai artificiali le fac. PNL e ferm pe aceasta pozitie. Cred ca s-a prelungit o criza pentru ca s-a tras de timp. S-a asteptat ca in interiorul PNL, sub amenintarea scoaterii de la guvernare, sa aiba loc o miscare de cramponare de guvernare, dat fiind ca niciodata nu e placut pentru un partid sa nu mai fie la guvernare. Surpriza a fost ca PNL nu se rupe, ca in PNL nu se creeaza o masa critica care sa vina sa spuna Oricum vreti voi, numai sa ne tineti la guvernare. Pana luni, dl Ponta are de dat un singur raspuns: Doreste mentinerea USL sau doreste inlocuirea cu USD? Faptul ca nu ni s-a dat nici macar formal raspuns la tema respingerii proiectului amnistiei si gratierii, faptul ca am avut alta majoritate decât USL la votul pentru Vlad Cosma, ma face sa cred ca dl Ponta si USD ar putea inlocui majoritatea legitima a USL cu o majoritate ilegitima.

Raspunsul e la dl Ponta. Pastrez putine sperante ca va fi raspunsul corect fata de cetatenii care ne-au dat votul pe formula USL”, a mai spus presedintele PNL.

“Mai e un lucru care rezulta clar din aceasta criza: frica sau retinerea fata de Klaus Iohannis. Iohannis este un om politic in carne si oase, cu optiunile si reusitele lui, nu e o sperietoare pentru nimeni. Nu e nici premier din umbra, nici element al altei constructii politice. A castigat un anumit prestigiu in comunitatea sa si in spatiul public romanesc, un om pe care am resuti sa-l aducem in PNL si sa se implice acum intr-un guvern la care tinem. E un om gata sa lase primaria pentru a servi cetatenii si Romania in Guvern, nu cu alte ambitii la vedere sau ascunse. De ce dl Ponta, de ce PSD, de ce aliatii sai artificiali accepta orice formula, dar numai cea normala nu, nu stiu. Dar asta ne arata ca dl Ponta are alte ginduri, ca PSD are alte ganduri. Daca intentiile, programul, principiile cu care noi i-am chemat pe cetateni la alegeri si referendum ar fi de actualitate, nu ar avea decit motive sa se bucure ca un om precum Iohannis se alatura Guvernului. Nu vreau sa dezvolt speculatii, nu vreau sa ma intreb de ce PSD si Ponta doresc neaparat fie ministerul de Interne, fie eventual pe cineva din PNL desemnat de ei drept ministru de Interne. De ce un om ferm si integru e blocat?”, a adaugat Crin Antonescu. “Pana luni, fara a fi ultimatum sau somatie, Victor Ponta si PSD pot da raspunsul corect. Noi suntem inca aici. Speram ca in al 12-lea ceas Victor Ponta va alege calea legitimitatii. Pentru noi conteaza lucrurile pormise in fata oamenilor, si nu lucruri precum amnistia, care par a deveni puncte principale in program pentru majoritati ilegitime. Noi nu am participat la aceasta criza cu nimic. Din prima zi am facut niste propuneri si ce era normal sa se faca era convocarea Parlamentului pentru o modificare formala. Aparitia a inca doi ministri plini pentru PSD a fost acceptata de catre noi. Noi am facut concesii. Nu am acceptat chestiuni artificiale, jenante, precum un vicepremier PC ca sa ai la ce renunta dupa aceea. Nu am vrut sa facem o tirguiala jenanta. Dl Ponta poate da raspunsul corect pina luni si putem avea in functie de acest raspuns USL si guvern mai puternice”, a mai spus presedintele PNL.

In functie de raspunsul pe care Victor il va da, “luni seara vom avea un guvern USL sau un guvern USD ilegitim”, a subliniat Crin Antonescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.