Acasă Politic Galaţi: Fostul prefect de Galaţi a fost trimis în judecată

Galaţi: Fostul prefect de Galaţi a fost trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

125956 – 06022014 – Procurorii DNA din Galați au dispus trimiterea în judecată, la data de 31 ianuarie 2014, în stare de libertate, a lui Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefect de Galaţi la data faptelor, în prezent director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, pentru trafic de influenţă,

şantaj, delapidare, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Valentin Topală, la data faptelor consilier prefectural, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, Vasile Balaban, fost inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pentru cumpărare de influenţă, Carmen Cotan, jurist, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi Laurenţiu Budur , administrator al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 1 august 2013, fostul prefect Bocăneanu a exercitat amenințări și presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme a Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (denunțător) pentru a-l determina să accepte angajarea în instituție a juristului Carmen Cotan, o prietenă a soției lui Bocăneanu.

Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare de către Cotan, Bocăneanu l-a determinat președintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul lui Topală, înainte de susținerea concursului.

În anii 2012 – 2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, Bocăneanu, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea lui Balaban pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013. Totodată, Bocăneanu l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, Bocăneanu, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la Balaban, pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi, în valoare de 1.569 lei.

În aceeași perioadă, Bocăneanu a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că firma lui Budur, care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați, va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Instituția Prefectului Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați. În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrării, și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.

În anii 2012 – 2013, Bocăneanu, în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcției deținute, a determinat angajați din cadrul Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.

În cursul anului 2013, la solicitarea lui Topală, Bocăneanu a intervenit, în două situații, pe lângă pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.
În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, Bocăneanu a intervenit pe lângă un ofițer superior din cadrul IPJ Galați, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajaţi din cadrul poliţiei să achieseze la apărările formulate de un petent în instanţă, sancționat contravențional cu amendă și cu suspendarea permisului de conducere.

În perioada octombrie – noiembrie 2013, dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţia şi poziţia pe care o deţine, Bocăneanu i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din

municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi, sens în care a întocmit chiar o adresă din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate. Aceste materiale erau necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale.

Tot în această perioadă, Bocăneanu a impus martorei denunţătoare, ca pentru interesul său propriu, să achiziţioneze din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, un set de manuale de drept necesare pregătirii soţiei sale care dorea să susţină examenul de admitere în magistratură.

În perioada de timp în care a îndeplinit funcţia de director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, respectiv 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, Bocăneanu a determinat o persoană să-i monteze pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licenţe de programe antivirus, în valoare de 200 lei, care fuseseră achiziţionate de către Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi.

În aceeași perioadă, acesta a comandat şi a impus achitarea, din banii instituţiei, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licenţă – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri şi examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituţia Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi, nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională.

În perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, Bocăneanu Emanoil Cătălin, după numirea sa în funcția de prefect, a folosit în mod excesiv şi abuziv patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice și un modem de Internet (despre care cunoştea că aparțin Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi) chiar şi după plecarea sa.

Mai mult a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care Topală, astfel de servicii.

La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara şi îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a lui Bocăneanu.

În rechizitoriu s-a mai reținut că Bocăneanu, în calitate de prefect, cu ocazia completării declaraţiei de avere pe anul 2013, nu a evidenţiat vânzarea a două apartamente, unul deţinut

împreună cu soţia sa şi celălalt deţinut în cote părţi de soţia sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii.Mai mult, acesta a împrumutat o persoană fizică cu suma totală de 50.000 euro, fără a reieşi concret provenienţa acestei sume.

Față de Bocăneanu, instanţa a dispus, la propunerea procurorilor, arestarea preventivă în perioada 15 noiembrie – 6 decembrie 2013, iar ulterior, obligarea de a nu părăsi localitatea.

Față de Tudorel Chirnoagă procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea, față de acesta, a unei amenzi administrative de 1.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.