Acasă Politic România doreşte pentru o mai mare implicare a Turciei în regiunea Mării...

România doreşte pentru o mai mare implicare a Turciei în regiunea Mării Negre

DISTRIBUIȚI
basescu_turcia

basescu_turcia125927 – 05022014 – Președintele României Traian Băsescu face apel la Ankara pentru o mai mare implicare în regiunea Mării Negre, argumentând că este nevoie de o abordare pragmatică în privința cooperării în zone mai puțin sensibile din această regiune, scrie Hürriyet Daily News, în ediția online.”Revitalizarea sinergiei Mării Negre… va construi niveluri crescute de încredere și siguranță între țările din regiunea Mării Negre. 

În acest sens, o mai mare implicare a Turciei, ca actor-cheie, în cooperarea din regiunea Mării Negre ar fi foarte mult salutată și apreciată”, a declarat Băsescu într-un interviu prin email acordat cotidianului Hürriyet Daily News înaintea vizitei oficiale de două zile în Turcia, care a început astăzi.

Scopul vizitei, a precizat președintele român, este de a încuraja în continuare dialogul bilateral la nivel înalt după semnarea unui parteneriat strategic, precum și întâlniri cu membri ai comunității de afaceri turce pentru a promova legăturile economice.

Preşedintele României a mai precizat că “Sectoarele prioritare vizate de investitorii turci sunt privatizarea unor obiective strategice cum ar fi Oltchim, noi investiții în agricultură, în special agricultura ecologică, industria alimentară, energetică, inclusiv energia verde, piese auto, construcții, industria petrochimică, turismul și IT.

Un memorandum semnat recent de miniștrii energiei din cele două țări vizează consolidarea cooperării bilaterale și stabilirea bazei pentru programe comune în sectorul energetic, inclusiv cercetarea și, în cele din urmă, explorări în comun de gaze și petrol offshore în Marea Neagră, schimburi de energie reciproce, implicarea mai activă a României în implementarea programelor de energie în Turcia (depozite de gaze naturale, echipamente pentru centrale hidroelectrice, cabluri electrice submarine etc): “În același timp, avem în vedere investiții reciproce în tehnologii inovatoare și produse moderne competitive., a subliniat Traian Băsescu.

În deschiderea conferinţei comune de presă pe care preşedintele Traian Băsescu şi omologul sau turc, Abdullah Gul, au susţinut-o, oficialul român a ţinut să aprecieze comunitatea de afaceri turce, care a investit 5 mld. dolari în economia României.

La rândul său, Abdullah Gul, a ţinut să sublinieze faptul că România este una din ţările care susţine într-o maineră puternică aderarea Turciei la UE: „Romania e o tara cu care avem relatii deosebit de stranse, carora le acordam o importanta deosebita. Daca ne-am referi doar la numarul zoborurilor Bucuresti – Istanbul, peste 40, ne putem da seama de nivelul deosebit pe care l-au atins relatile dintre tarile noastre”. PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.