Acasă Politic Strasbourg: PE vrea să ”taie” banii pentru țările care încalcă statul de...

Strasbourg: PE vrea să ”taie” banii pentru țările care încalcă statul de drept

DISTRIBUIȚI

126476 – 28022014 European (PE) cere Comisiei Europene (CE) sa instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), cum este statul de drept, sa se aleaga cu sanctiuni inclusiv de inghetare a fondurilor comunitare. 

Solicitarea apare intr-o rezolutie adoptata joi, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, cu cu 312 de voturi la 244 si 27 de abtineri.

Potrivit PE, aceasta rezolutie analizeaza respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012. In acel an, in Romania, majoritatea parlamentara USL de atunci l-a suspendat din functie pe presedintele Traian Basescu, intr-o procedura rapida in care a restrans si atributiile Curtii Constitutionale. In cele din urma, Basescu a fost repus in functie, prin nevalidarea referendului de demitere, in urma neindeplinirii pragului de prezenta la vot de jumatate plus unul.

De asemenea, la solicitarea imperativa a Comisiei Europene, majoritatea parlamentara si Guvernul USL au fost nevoiti sa-si retraga modificarile legislative adoptate atunci in procedura accelerata, inclusiv cele referitoare la Curtea Constitutionala.

Rezolutia adoptata joi de Parlamentul European, sustinuta printr-un raport al eurodeputatului Louis Michel (ALDE, Belgia), contine o serie de cerinte catre Comisia Europeana, in spiritul „criteriilor de la Copenhaga”, din anul 1993 privind respectarea valorilor   europene, cum ar fi statul de drept, pluralismul politic, drepturile minoritatilor de orice fel.

Rezolutia PE subliniaza ca acest „nou mecanism de la Copenhaga” este menit sa monitorizeze conformitatea cu criteriile de la Copenhaga a fiecarui stat membru, cu eficacitate si cu efecte obligatorii.

Mecanismul „ar putea fi activat imediat, pe baza unei decizii a Comisiei, cu implicarea deplina a Parlamentului”.

Conform rezolutiei, viitorul mecanism  ar trebui „sa integreze un sistem de alerta precoce, de dialog politic si tehnic, de scrisori de notificare si o procedura de inghet, dupa cum a solicitat deja Parlamentul, pentru a garanta ca statele membre, la cererea institutiilor UE, suspenda adoptarea legislatiilor care ar putea sa neglijeze sau sa incalce drepturile fundamentale sau ordinea de drept a UE”.

Eurodeputatii au propus si  revizuirea articolului 7 din Tratatul de Functionare a UE, referitor la regulile care stabilesc daca exista un risc clar de incalcare grava a valorilor UE intr-un stat membru.

Obiectivul ar fi diferentierea clara intre etapele de „risc” si „incalcare”. Pentru a preveni incalcarile valorilor UE pe termen lung, deputatii mai cer si crearea unei „Comisii Copenhaga” formata din experti independenti, de inalt nivel in domeniul drepturilor fundamentale, conform PE. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.