Acasă Politic Strasbourg: Protejarea drepturilor românilor din Ucraina într-o rezoluţie a PE

Strasbourg: Protejarea drepturilor românilor din Ucraina într-o rezoluţie a PE

DISTRIBUIȚI

126452 – 27022014 Rezoluția referitoare la situația din Ucraina aparținând grupului ALDE din Parlamentul European (PE) va conține și o prevedere care subliniază nevoia de a proteja în continuare drepturile lingvistice ale minorităților naționale din Ucraina, după ce eurodeputatul PNL Norica Nicolai a introdus un amendament în acest sens.

„Schimbarea de regim din Kiev poate fi văzută ca o victorie a vocației europene a Ucrainei, dar trebuie să se aibă în vedere apărarea tuturor valorilor Europei pentru care zeci de

oameni și-au dat viața în stradă. Ne dorim de la noul Guvern să apere drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților”, a susținut Norica Nicolai în fața colegilor liberali din PE, la finalizarea rezoluției ce va fi votată azi la Strasbourg.

Susținătoare ferventă a unui viitor în UE pentru Ucraina, Norica Nicolai a adăugat: „O Ucraină stabilă și integrată în Europa ar fi un factor pozitiv pentru România, dar înainte de toate trebuie să luăm în considerare și importanța minorității românești din această țară, recunoscută de altfel. Sutele de mii de români din diferitele regiuni ucrainene au un important aport economic și este ceva normal ca ei să își poată utiliza și conserva limba maternă”.

Parlamentul Ucrainei a votat la 24 februarie abolirea legii din iulie 2012 menită să ofere drepturi noi minorităților naționale din Ucraina. 232 de deputați dintr-un total de 334 au ales să anuleze dreptul minorităților de a-și folosi limba maternă în mod oficial acolo unde reprezintă peste 10% din populație, ceea ce afectează clar drepturile culturale ale românilor și moldovenilor din Ucraina în contextul instabilității politice din țară.

PE își va da votul azi asupra mai multor rezoluții depuse de grupurile sale politice, între care și documentul liberalilor europeni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.