Acasă Politic Strasbourg: Renate Weber cere procedură de infringement impotriva Marii Britanii

Strasbourg: Renate Weber cere procedură de infringement impotriva Marii Britanii

DISTRIBUIȚI
renate_weber3

125912 – 05022014 – Eurodeputatul PNL (ALDE) Renate Weber solicita Comisiei Europene sa declanseze o ancheta completa si amanuntita cu privire la suspendarea, in noiembrie 2013, de catre guvernul britanic, a imprumuturilor de subzistenta pentru studentii romani si bulgari, la care anterior fusesera indreptatiti.

Intr-o scrisoare trimisa in aceasta dimineata vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, precum si comisarului pentru educatie, Androulla Vassiliou, respectiv comisarului pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, europarlamentarul roman cere Comisiei ca, in cazul in care „se dovedeste ca s-ar fi incalcat prevederile UE, sa declansati de indata procedura de infringement impotriva Marii Britanii, potrivit Tratatului”.

Eurodeputatul PNL vorbeste in scrisoare despre impactul negativ pe care sistarea brusca a sprijinului financiar l-a avut asupra posibilitatii studentilor romani si bulgari de a-si continua studiile in Marea Britanie, precum si despre modul defectuos in care institutia care se ocupa de verificarea si acordarea imprumuturilor pentru studenti – Students Loans Company (SLC) – a gestionat pana acum situatia creata, existand cazuri ale unor studenti care au produs toate dovezile necesare, dar care, doua luni mai tarziu, tot nu au obtinut reluarea sprijinului financiar.

Renate Weber, purtator de cuvant a grupului ALDE in materie de libertati civile, justitie si afaceri interne, reaminteste Comisiei ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, „dreptul Marii Britanii de a impune restrictii cetatenilor romani si bulgari, cu privire la piata interna a muncii, a expirat, iar cetatenii celor doua tari trebuie sa fie tratati in mod egal si trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi pe care le au ceilalti cetateni UE. Orice incalcare a libertatii de miscare a cetatenilor romani si bulgari reprezinta o violare a prevederilor legale ale UE si trebuie rapid sanctionata. Dreptul la educatie reprezinta, de asemenea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene si nu poate fi obiectul unor actiuni si sanctiuni discriminatorii.

Ca urmare, orice restrictii aplicate unei intregi categorii de studenti, doar pe baza cetateniei lor si pe baza unor acuzatii nefondate cu privire la eligibilitatea lor (ca grup!) de a accesa si obtine sprijin financiar pentru a-si continua studiile – in locul unei analize de la caz la caz si, in urma adunarii de probe solide, sa se restrictioneze accesul la sprijin financiar etc., asa cum ar fi fost normal – constituie o incalcare grava a principiilor si valorilor fundamentale europene”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.