Acasă Politic Târgu Mureş: Fost şef financiar de la Spitalul Judeţan Mureş, în conflict...

Târgu Mureş: Fost şef financiar de la Spitalul Judeţan Mureş, în conflict de interese

DISTRIBUIȚI

126416 – 26022014 Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența conflictului de interese în materie administrativă și penală în cazul lui Lucian Gălăţean, fost şef al Biroului analiză financiară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş.

Gălăţean a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât a participat, în calitate de membru sau preşedinte al comisiei de licitaţie, deţinând, concomitent, şi funcţia de şef birou în cadrul Biroului Analiză Financiară, respectiv Șef Serviciu în cadrul Serviciului Achiziţii – Aprovizionare, la licitaţiile organizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu – Mureş, în urma cărora spitalul a încheiat o serie de acorduri cadru şi contracte

subsecvente cu o societate comercială la care mama lui deţinea calitatea de asociat unic cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 100% din capitalul social, precum şi calitatea de administrator.

Valoarea totală a contractelor încheiate a fost 377.026,03 lei, din care 72.972,78 lei reprezintă TVA.

Astfel, Gălăţean nu a respectat dispozițiile Legii nr. 161/2003, potrivit cărora „funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii […] interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice[…]”, coroborate cu dispozițiile O.U.G. nr. 34/2006, potrivit cărora „nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor următoarele persoane: soţ / soţie, rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administraţie / organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi / candidaţi”.

La data de 18 noiembrie 2011, Gălăţean şi-a încetat activitatea în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu – Mureş.

Având în vedere faptul că Lucian Gălăţean a participat la licitaţiile organizate de spital, în calitate de membru sau preşedinte al comisiei de licitaţie, în condiţiile în care societatea câştigătoare era deţinută de către mama sa, au rezultat și indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de noul Cod Penal al României, potrivit        căruia conflictul de interese reprezintă „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său […]”.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu – Mureş, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Lucian Gălăţean a infracțiunii de conflict de interese. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.