Acasă Politic Ucraina: Haos total la Kiev – SUA susțin că președintele...

Ucraina: Haos total la Kiev – SUA susțin că președintele Ianukovici poartă ”principala responsabilitate” pentru violenţe Rusia anunță că va coopera în Ucraina numai cu puterea, care apără „interesele statului”

DISTRIBUIȚI

126262 – 20022014 – Violenţele de la Kiev au escaladat joi, 20 februarie. Pe străzi se trage cu arme de foc, corespondenţii străini vorbesc despre cadavre pe străzi, iar Canada şi Marea Britanie şi-au închis ambasadele din cauza situaţiei scăpate de sub control. Violenţele de astăzi au loc după ce aseară liderii opoziţiei şi regimul Ianukovici anunţaseră că au ajuns la un armistiţiu. În acest moment, la Kiev se aflau trei miniştri de Externe,

din Franţa, Germania şi Polonia, care încercau să ajute la găsirea unei soluţii paşnice, anunță gandul.info.

 

Corespondenţii străini relatează că la Kiev se trage cu muniţie de război, iar pe străzi sunt cadavre. Alte 287 de persoane au fost spitalizate, dar numărul răniţilor este de ordinul sutelor. Foarte mulţi dintre aceştia refuză să se mai interneze de frică să nu fie arestaţi de autorităţi. Printre răniţi e numără doi cetăţeni străini şi patru adolecenţi. Situaţia este acum mult mai gravă, după ce protestatarii au spart mai multe depozite de armament şi dispun acum de muniţie. În timpul nopţii, protestatarii au consolidat baricadele.

Cel puţin 17 manifestanţi au fost ucişi joi la Kiev, au constat jurnalişti AFP. Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în Piaţa Independenţei, în centrul Kievului, în faţa Hotelului Kozaţki. Alt jurnalist a numărat şapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieţei. Martorii vorbesc  de 21 de persoane ucise.

Rusia anunță că va coopera în Ucraina numai cu puterea, care apără ”interesele statului”, pe care nu „te ştergi pe picioare”, a declarat joi premierul Dmitri Medvedev, relatează AFP. ”Este necesar ca partenerii noştri să aibă tonus, ca puterea în exerciţiu în Ucraina să fie legitimă şi eficientă, să nu te ştergi pe picioare pe ea ca pe o cârpă”, a declarat Medvedev într-o şedinţă de Guvern.

Miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei au rămas la Kiev şi continuă misiunea. Nu pleacă, aşa cum se aflase iniţial.

Canada şi Marea Britanie şi-au închis ambasadele din cauza violenţelor, iar miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia şi-au anulat întâlnirea cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici din ”motive de securitate”.

Parlamentul şi Guvernul Ucrainei au fost evacuate după ce protestatarii au determinat forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei din Kiev. Poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi, potrivit Russia Today. Poliţiştii ar fi fost împuşcaţi în timp ce încercau să controleze mulţimea formată, la primele ore, din aproximativ 3.000 de protestatari.

Preşedintele SUA, Barack Obama, susţine că administraţia preşedintelui Viktor Ianukovici poartă ”principala responsabilitate” pentru violenţele din Ucraina. ”Statele Unite consideră că Administraţia de la Kiev poartă principala responsabilitate pentru violenţe; vor exista consecinţe dacă vor fi depăşite limitele”, a avertizat Obama, citat de NBC News. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.