Acasă Politic Ucraina: Victor Ianukovici, dat în urmărire pentru crime în masă

Ucraina: Victor Ianukovici, dat în urmărire pentru crime în masă

DISTRIBUIȚI

126350 – 24022014 – Ministerul ucrainean de Interne a emis, luni, un mandat de arestare pe numele presedintelui Viktor Ianukovici. Acesta este acuzat ca a folosit lunetisti impotriva protestatarilor pasnici si este invinuit de crime in masa. Ministrul de Interne in exercitiu, Arsen Avakov, a scris pe Facebook ca Ianukovici a fost plasat pe lista celor mai cautati oameni din Ucraina.

„Din aceasta dimineata, s-a deschis o ancheta penala cu privire la uciderea in masa a cetatenilor pasnici. Ianukovici si alti cativa oficiali au fost plasati pe lista celor mai cautati”, a scris Avakov.

Potrivit unor zvonuri neconfirmate, Ianukovici s-ar afla in Crimeea. Mai precis, potrivit Time, acesta a fost vazut in Sevastopol, port care gazduieste flota Rusiei la Marea Neagra.

Unele rapoarte ale opozitiei ucrainene vorbesc de prezenta lui Ianukovici langa marinarii rusi. Altele spun ca Ianukovici ar fi fost chiar arestat in Crimeea. Nici unele, nici altele nu sunt confirmate.

Avakov a precizat, luni, ca autoritatile i-au pierdut urma lui Ianukovici in apropiere de resedinta din Crimeea, cand acesta a renuntat la protectia oferita de membrii serviciului secret. Ianukovici, fostul sau sef de cabinet, Andrei Kliuiev si un grup de garzi care au decis sa ramana cu seful statului s-au indreptat intr-o directie necunoscuta, intr-un convoi format din trei masini. Grupul si-a inchis telefoanele mobile si celelalte mijloace de comunicare.

Ianukovici a fugit vineri seara din capitala Kiev dupa ce a semnat un acord de incetare a conflictului cu Opozitia, dupa patru zile de violente soldate cu aproape 100 de morti.

Desi, potrivit unor rapoarte, a inregistrat un mesaj video in care isi dadea demisia din functia de presedinte, Ianukovici a iesit la televiziune, sambata, pentru a preciza ca nu demisioneaza si nu recunoaste noile autoritati de la Kiev. El s-ar fi aflat in acel moment la Harkov, in estul tarii, unde s-a desfasurat un congres al parlamentarilor din partidul sau, partidul Regiunilor. Ulterior, s-a deplasat la Donetk, unde a fost impiedicat sa fuga din tara, in pofida faptului ca ar fi incercat sa mituiasca vamesii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.