Acasă Politic Viena: Crin Antonescu: În România există un consens politic în privinţa politicii...

Viena: Crin Antonescu: În România există un consens politic în privinţa politicii externe şi a agendei europene

DISTRIBUIȚI

126380 – 25022014 – Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a avut, la Viena, o întrevedere cu Michael Lampel, preşedintele Consiliului Federal al Republicii Austria, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în această perioadă la Viena, la invitaţia omologului austriac. Din partea austriacă a participat la întrevedere şi Harald Himmer, vicepreşedinte al Consiliului Naţional.

Discuţiile au vizat în principal cooperarea bilaterală româno-austriacă, în plan politic şi economic, precum şi temele de interes reciproc aflate pe agenda regională şi europeană, precum Strategia Uniunii Europene privind Regiunea Dunării, procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, cooperarea la Marea Neagră, susţinerea parcursului european al ţărilor din vecinătatea estică.

”Investitorii austrieci din economia românească reprezintă un capitol de succes pentru relaţiile dintre cele două ţări”, iar dialogul politic la nivel înalt din ultimul rând reflectă stadiul excelent al relaţiilor noastre” a arătat preşedintele Senatului. În plus, partea română a adăugat faptul că Austria ocupă locul al doilea în topul privind volumul investiţiilor străine în România, cu investiţii în domenii cheie precum cel bancar şi petrolier, în transporturi, turism, prelucrarea lemnului, precum şi în alte sectoare importante ale economiei. Preşedintele Senatului a asigurat partea austriacă de faptul că în România există un consens politic în privinţa politicii externe şi a agendei europene şi că menţinerea unui mediu stabil şi predictibil este un obiectiv comun al forţelor politice din ţara noastră.

La rândul său, preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului austriac a felicitat România pentru creşterea economică din anul 2013 şi pentru modul în care a depăşit criza economică, aducând totodată în discuţie politicile bancare sănătoase care au generat un impact pozitiv în economie.

De asemenea, Crin Antonescu a menţionat progresele înregistrate de România în ultimul an în privinţa accesării fondurilor europene, după un start mai greu şi anumite întârzieri, astfel că rata de absorbţie a depăşit nivelul de 30 %. Pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 aşteptările sunt mult mai mari, astfel că se doreşte o cooperare cât mai bună cu statele partenere, în acest sens. Michael Lampel a fost interesat să afle detalii privind dezvoltarea energiilor regenerabile în ţara noastă, explicând totodată faptul că regiunea din care provine a devenit exportatoare de energie, urmare a promovării energiilor eoliene şi fotovoltaice .

Au fost de asemenea discutate competenţele celor două Camere ale Parlamentului austriac, respectiv ale Parlamentului României, precum şi dezbaterile care au loc în cele două ţări, pe tema bicameralismului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.