Acasă Uncategorized Alba: Transilvania, teren minat din cauza proiectelor miniere

Alba: Transilvania, teren minat din cauza proiectelor miniere

DISTRIBUIȚI

126989 – 19032014 –  Ziarul Apusenii Liberi dezvăluie în aceast număr informaţii detaliate despre proiectele miniere din Transilvania, 30.000 de exemplare fiind distribuite în zona Munţilor Apuseni.

Tema centrală a ediţiei a patra a ziarului Campaniei Salvaţi Roşia Montană este reprezentată de noile proiecte miniere propuse în Transilvania, similare celui de la Roşia Montană. Astfel, au fost expuse neregulile şi totala lipsă de transparenţă cu care 13 noi proiecte de minerit parcurg cu repeziciune procedurile de avizare.

Deşi proiectul de minerit de la Roşia Montană se bucură de o notorietate crescută, celelate proiecte sunt ţinute în mod intenţionat departe de ochiul vigilent al societăţii civile şi al comunităţilor vizate. Atât autorităţile centrale reprezentate de Agenţia Naţională de Reusurse Minerale, cât şi cele locale, reprezentate de primăriile şi consiliile locale din zonele cu zăcăminte în subsol, ascund informaţii publice.

Apusenii Liberi prezintă informaţii din rapoartele Mining Watch România, aducând în prim-plan proiectele miniere planificate în comunităţi precum Certej, Băiţa-Crăciuneşti, Bolcana,

Deva Muncel, Baia Mare, Cămârzana Nord, Aluniş Piatra Handal şi Poprad, Băiţa Bihor, Nord Tincova, Brad, Rovina, Dealul Bratoşin, Roşia Montană şi Bucium. Rapoartele Mining Watch documentează stadiul fiecărui proiect în parte. Prin vizite în teren, articole din presa locală şi informaţii obţinute de la autorităţile locale prin cereri de informare sau acordate de instanţele de judecată din România, sunt evocate intenţiile industriei miniere. Tendinţele de enclavizare legislativă a acestei industrii extrem de poluatoare, alături de atitudinea opacă a autorităţilor centrale şi locale, ameninţă cu transformarea Transilvaniei într-o regiune a Europei care va resimţi din plin impactul mineritului cu cianuri. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.