Acasă Sud Arges Argeş: Membru în CA al SC Apa Canal Piteşti – avere nejustificată...

Argeş: Membru în CA al SC Apa Canal Piteşti – avere nejustificată şi evaziune fiscală

DISTRIBUIȚI

126915 – 17032014 – Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţă că a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 245.956,19 lei între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către Sergiu Băjan, membru în cadrul Consiliului de Administrație al SC Apa Canal 2000 SA din Pitești.

În perioada 2009 – 2011, Sergiu Băjan a realizat venituri salariale de 697.114,22 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost de 943.070,41 lei, rezultând o diferență nejustificată de 245.956,19  lei, potrivit unui comunicat al ANI.

Având în vedere cele de mai sus, ANI a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Pitești în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Sergiu Băjan în perioada exercitării funcţiei publice.

De asemenea, întrucât la data de 9 decembrie 2009, Sergiu Băjan a încheiat o tranzacţie imobiliară la un preţ real mai mare decât cel declarat, cu scopul diminuării ilegale a bazei de impozitare şi, implicit, a sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, au rezultat și indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută și pedepsită de  Legea nr. 241/2005, conform căreia „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

În fapt, în luna decembrie 2009, Sergiu Băjan a depus numerar, în valută, în două conturi distincte, deschise la bănci diferite, 30.000 euro, respectiv 29.400 euro, reprezentând o sumă totală mult mai mare decât prețul de vânzare stipulat în contract. Sergiu Băjan a încasat, la data de 9 decembrie 2009, suma de 26.597 euro și a depus sume în numerar în conturi bancare, în aceeași zi, în valoare de 59.400 euro, rezultând o diferență de 32.803 euro între tranzacțiile efectuate, ceea ce constituie indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Mai mult, în declarația de avere completată și depusă la data de 29 octombrie 2010, Sergiu Băjan a declarat la valoarea imobilului vândut suma de 60.000 euro, față de suma de 26.597 euro stipulată în contractul de vânzare – cumpărare.

Având în vedere aspectele menționate mai sus, ANI a dispus și sesizarea Parchetului de pe Lângă Tribunalul Pitești pentru verificarea indiciilor cu privire la săvârşirea de către Sergiu Băjan a infracţiunii de evaziune fiscală. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.