Acasă Economie Bruxelles: România, codaşă la inovare şi cercetare

Bruxelles: România, codaşă la inovare şi cercetare

DISTRIBUIȚI

 126595 – 05032014  –  Suedia este pe primul loc in Uniunea Europeana la inovare si cercetare, cu cele mai mari investitii in acest domeniu, a anuntat Comisia Europeana. Ea este urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, se arata in raportul tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014. Romania se numara printre cei mai slabi inovatori, fiind pe locul al treilea din coada clasamentului, potrivit Euractiv.ro. Pozitii mai slabe decat Romania inregistreaza doar Letonia si Bulgaria.

Comisia Europeana avertizeaza ca Romania inregistreaza „performante foarte slabe” in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business.

Potrivit raportului executivului european, la nivel regional decalajul in domeniul inovarii se mareste, performantele din acest sector scazand in aproape o cincime intre regiunile UE.

Tarile in care situatia s-a imbunatatit cel mai mult sunt Portugalia, Estonia si Letonia.

Comisia precizeaza ca majorarea cheltuielilor publice pentru cercetare si dezvoltare a fost contrabalansata de scaderea investitiilor cu capital de risc si a investitiilor in intreprinderi axate pe inovare de alt tip decat cea dedicata cercetarii si dezvoltarii.

Romania, alaturi de Bulgaria si Letonia, face parte din categoria „inovatorilor modesti”, avand o performanta in materie de inovare semnificativ mai scazuta decat media UE. In Romania – performanta inovarii a crescut pana in 2009, moment din care a fluctuat.

Romania performeaza mult sub media UE la aproape toti indicatorii, precizeaza CE, care avertizeaza ca se inregistreaza „performante foarte slabe” in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business. Pe de alta parte, Romania performeaza similar mediei UE in ce priveste noii absolventi ai studiilor de doctorat. – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.