Acasă Externe Bruxelles: Ucraina rămâne un partener important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru România

Bruxelles: Ucraina rămâne un partener important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru România

DISTRIBUIȚI

 

 

126555 – 04032014-Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere cu Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, la Cartierul General al Alianţei, după participarea la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE. Tema principală a întâlnirii a constituit-o situaţia din Ucraina şi implicaţiile asupra securităţii regionale şi europene, potrivit unui comunicat al MAE.

Cu acest prilej, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat sprijinul ferm al României faţă de poziţia comună adoptată la 2 martie 2014 de către Consiliul Nord-Atlantic, care condamnă acţiunea militară a Rusiei din regiunea ucraineană Crimeea, reiterează sprijinul Aliaţilor pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi face un apel la Rusia pentru respectarea angajamentele asumate în plan multilateral şi bilateral faţă de Ucraina. A reiterat necesitatea respectării regimului juridic în vigoare, acceptat de către Ucraina, cu privire la staţionarea trupelor străine care se află în prezent pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

În discuţia cu secretarul general al NATO, şeful diplomaţiei române a accentuat necesitatea respectării de către Rusia a prevederilor Cartei ONU, precum şi a normelor şi principiilor OSCE, subliniind că Ucraina rămâne un partener important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru România.

Exprimându-şi îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din imediata vecinătate a României, înaltul oficial român a evidenţiat necesitatea identificării cât mai rapide a unor soluţii negociate la actuala criză, cu respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Totodată, a precizat că, în vederea apropierii de structurile europene în conformitate cu aspiraţiile poporului ucrainean, noile autorităţi de la Kiev trebuie să depună eforturi susţinute pentru respectarea valorilor democratice, a statului de drept, precum şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

La rândul său, înaltul oficial NATO, împărtăşind poziţia României, a condamnat acţiunea militară a Rusiei şi a evidenţiat preocuparea majoră a Alianţei pentru evoluţiile de securitate din ultimele zile din peninsula Crimeea, reamintind declaraţia adoptată de Consiliul Nord-Atlantic în ziua precedentă. A reiterat, cu acest prilej, determinarea NATO de a contribui la detensionarea situaţiei de securitate. Ambii oficiali au apreciat importanţa unei acţiuni conjugate şi coordonate a organizaţiilor  internaţionale pe acest subiect.

Cei doi înalţi oficiali au avut, de asemenea, un scurt schimb de vederi cu privire la principalele subiecte aflate în atenţia NATO în perspectiva viitorului Summit din Marea Britanie. În acest context, ministrul român a subliniat importanţa deosebită a relaţiei transatlantice, ca fundament al Alianţei şi garanţie a securităţii europene şi internaţionale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.