Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: ANCOM schimbă procedura de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor...

Bucureşti: ANCOM schimbă procedura de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio

DISTRIBUIȚI

126935  – 18032014 – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă că a lansat marţi spre consultare publică un proiect de decizie care revizuiește procedura de solicitare şi emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, cu scopul de a actualiza unele prevederi în conformitate cu ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice. Proiectul de decizie reglementează principiile de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, dar şi procedura de cedare sau modificare a licenţelor.

Proiectul de act normativ detaliază, în mod transparent, principiile acordării drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, identificând două modalităţi: prin procedură de selecţie, în cazul anumitor benzi de frecvenţe radio în care cererea este mai mare decât disponibilitatea sau conform principiului „primul venit, primul servit”, potrivit unui comunicat al ANCOM.

Termenul de valabilitate a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform principiului „primul venit, primul servit” se menţine la 5 ani, însă, proiectul de decizie detaliază cazurile în care termenul de acordare poate fi diferit. Astfel de situaţii apar în cazul drepturilor acordate pentru realizarea unor experimentări sau transmisii ocazionale, în cazul drepturilor acordate prin procedură de selecţie sau în cazul solicitării exprese a titularului de a avea o durată de valabilitate mai mică de 5 ani. De asemenea, termenul de valabilitate a licenţei poate fi influenţat şi de modul de gestionare a spectrului care uneori poate impune perioade mai mici de 5 ani, dar şi de unele documente de poziție ce privesc utilizarea spectrului radio şi care prevăd alte perioade de valabilitate.

Noul proiect de decizie aduce modificări şi la nivelul procedurii de cedare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, pentru a asigura operatorilor o mai mare flexibilitate în utilizarea resurselor de spectru pe care le au la dispoziţie. Sunt explicitate aşadar condiţiile în care operatorii pot ceda parţial sau total drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate pentru furnizarea unei reţele publice de comunicaţii electronice. Proiectul propune şi reglementarea situaţiilor în care dreptul de utilizare încetează de drept în caz de divizare, fuziune, faliment, cesiunea drepturilor, încetarea existenţei titularului drepturilor de utilizare etc, dar şi în urma încălcării prevederilor legale.

Prevederile proiectului de decizie se vor aplica în cazul frecvenţelor radio cu utilizare neguvernamentală, utilizate pentru furnizarea de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice şi în cazul frecvenţelor radio cu utilizare în partaj neguvernamental/guvernamental, utilizate pentru furnizarea de reţele neguvernamentale de comunicaţii electronice şi/sau servicii de comunicaţii electronice.

La intrarea în vigoare, decizia va abroga Deciziei preşedintelui Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei nr. 658/2005 care reglementează în acest moment procedura de solicitare şi de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio. Până la intrarea în vigoare a proiectului de decizie supus astăzi consultării publice, ANCOM va analiza cererile de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio ce vor fi transmise în conformitate cu procedura prevăzută în Decizia nr. 658/2005.

Proiectul de decizie privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio poate fi consultat pe site-ul ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 17 aprilie 2014. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.