Acasă Externe Bucureşti: Liderul Jobbik poate fi declarat indezirabil

Bucureşti: Liderul Jobbik poate fi declarat indezirabil

DISTRIBUIȚI
ponta35

126789 – 12032014 –  Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, in deschiderea sedintei de Guvern, ca a transmis catre presedintele Traian Basescu un raport intocmit de Ministerul de Interne privind activitatea presedintelui formatiunii Jobbik, Vona Gabor, precizand ca nu se poate interzice intrarea in Romania a unor cetateni europeni insa se poate interzice prezenta pe teritoriul Romaniei a unei persoane.

„Vreau sa multumesc MAI dar si reprezentantilor UDMR care au facut o pozitie foarte clara, tot ceea ce este democratic si european se poate afirma. In Romania, acolo unde sunt acte extremiste, indiferent ca vin din partea unui cetatean maghiar sau roman, acestea trebuie sanctonate”, a aratat seful Executivului.

Potrivit premierului, „nu poate fi interzisa intrarea in Romania a unor cetateni europeni care apartin unui partid pentru simplul motiv ca nu putem sa le cerem carnetul de partid la intrarea in tara, dar putem sa interzicem prezenta pe teritoriul Romaniei a unei persoane si am transmis catre presedintele Romaniei materialul intocmit de MAI legat de activitatea presedintelui Jobbik, Vona Gabor, si presedintele, daca nu mai este acum sustinator al dlui Tokes si al dlui Vona Gabor, daca i-a reevaluat si ii considera un pericol pentru Romania, sunt convins ca va actiona in baza sesizarii Guvernului”.

Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa fie interzisa prezenta pe teritoriul Romaniei a membrilor partidului maghiar Jobbik. „E un partid extremist, comportamentul lor de la Targu Mures justifica o astfel de masura”, a spus seful statului.

Jobbik – Miscarea pentru o Ungarie mai Buna – reprezinta extrema dreapta in Ungaria. Partidul condus de Vona Gabor detine 43 de mandate din totalul de 386 in Legislativul de la Budapesta. Jobbik si aripa sa paramilitara, Garda Maghiara, s-au remaracat ca miscari de extrema dreapta, ultranationaliste, iredentiste, antisemite si eurosceptice. Jobbik militeaza pentru autodeterminare si autonomie teritoriala a asa-numitului Tinut Secuiesc, care in Evul Mediu se intindea peste actualele judete romanesti Harghita, Covasna si mare parte din Mures. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.