Acasă Life Bucureşti: Milioane de bolnavi cronici nu mai pot benficia de medicamente compensate

Bucureşti: Milioane de bolnavi cronici nu mai pot benficia de medicamente compensate

DISTRIBUIȚI

127009 – 20032014 –  Peste trei milioane de români cu afecţiuni cronice nu pot beneficia de tratamente noi decât dacă şi le plătesc singuri, pentru că, de 6 ani, statul nu a mai actualizat lista de medicamente gratuite şi compensate.

Promisă pentru 1 aprilie, publicarea acestei liste a fost din nou amânată, de această dată cu o lună.

Orice întârziere are consecinţe grave pentru pacienţi – au spus la Radio România Actualităţi reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Lista cu medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de 6 ani – spune Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. Aceasta, deşi medicina a făcut progrese rapide, iar lipsa unor tratamente alternative pune în pericol vieţile multor bolnavi.

„Noi am avut toată răbdarea din lume un an de zile şi am lucrat pentru această listă, să fie redeschisă. Este o prioritate, o prioritate zero pentru ca pacienţilor noştri să le oferim o şansă la viaţă conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului”, spune Cezar Irimia.

În prezent sunt aproximativ 1.000 de bolnavi, dintre care mulţi copii care aşteaptă noile medicamente, a mai spus Cezar Irimia.

Pacienţii ameninţă cu proteste de stradă atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, unde vor cere chiar sancţiuni pentru România.

Vasile Cepoi, consilier pentru sănătate al premierului Ponta, este de acord că actualizarea listei este o urgenţă, însă publicarea noii liste – a spus el – necesită o serie de mecanisme. Noul termen ar putea fi 1 mai.

„Aceste medicamente trebuie numaidecât introduse, dar introducerea lor nu se face doar publicând o listă în „Monitorul Oficial”, presupune o serie întreagă de mecanisme, care trebuie puse la punct”, a spus Vasile Cepoi.

La rândul său, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Ioan Luchian, crede că lista medicamentelor compensate şi gratuite ar trebui actualizată mult mai des. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.