Acasă Politic Bucureşti: PDL cere demisia ministrului de Externe

Bucureşti: PDL cere demisia ministrului de Externe

DISTRIBUIȚI

126794 – 12032014 –  PDL a cerut miercuri demisia ministrului Titus Corlatean, acuzand faptul ca pozitiile Ministerului Afacerilor Externe cu privire la situatia din Ucraina au avut la baza informatii eronate, in legatura cu abrogarea legii care dadea dreptul minoritatilor nationale de a-si folosi limbile materne la nivel regional si local in aceasta tara.

„La data de 11 martie Comisiile de politica externa au adoptat o Declaratie privind sustinerea Ucrainei si a poporului ucrainean pe calea europeana. Presedintii acestor comisii au declarat ca acest document va fi trimis statelor europene, dar si Federatiei Ruse. In Declaratia adoptata de Comisiile de politica externa se apreciaza ca Rada Ucrainei a facut un gest politic gresit, abrogand legea care dadea dreptul minoritatilor sa foloseasca limbile materne la nivel regional si local”, se arata intr-un comunicat semnat de secretarul executiv al PDL Radu Carp, citat de Hotnews.

„Ceea ce nu a inteles ministrul Corlatean si MAE este faptul ca Rada a adoptat la data de 23 februarie un proiect de lege prin care se dorea abrogarea Legii limbilor regionale, dar presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a blocat cu veto actul normativ respectiv. Legea limbilor regionale a continuat sa produca efecte, fara sa existe nicio perioada de timp in care sa fi fost abrogata”, acuza liderul PDL.

El adauga ca de la data la care Rada a votat proiectul de lege mentionat, MAE a condamnat fara temei, in numeroase randuri, (prin comunicatele oficiale din 26 si 27 februarie) abrogarea legii, vehiculand astfel informatii eronate.

„Mai mult, MAE a persistat in eroarea comisa si a trimis Comisiilor de politica externa un punct de vedere bazat pe aceeasi presupusa abrogare a Legii limbilor regionale. Condamnarea Ucrainei pentru presupusa abrogare a acestei legi a constituit de altfel una din principalele acuzatii aduse Ucrainei de catre Federatia Rusa. Prin pozitia sa eronata, corectata abia pe data de 4 martie, ministrul Corlatean a facut ca Romania sa se situeze, fata de problematica protectiei minoritatilor nationale, pe aceeasi pozitie cu Federatia Rusa”, sustine democrat-liberalul Radu Carp.

Fata de cele aratate, Radu Carp solicita efectuarea unei anchete parlamentare pentru a lamuri de ce informatiile comunicate si aflate in posesia MAE din care reiesea ca legea respectiva nu va fi abrogata deoarece presedintele Turcinov o va bloca prin veto nu au fost luate in considerare si cere, totodata, in numele PDL, ca declaratia adoptata de Comisiile de politica externa sa nu fie difuzata, in actuala forma, partenerilor europeni pentru a nu afecta credibilitatea Romaniei.

„Din moment ce, potrivit Legii responsabilitatii ministeriale, prezentarea de date eronate Parlamentului atrage raspunderea membrului Guvernului care a prezentat aceste date, consider necesara demisia ministrului Corlatean, inainte de demararea unei anchete parlamentare”, a conchis Radu Carp. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.