Acasă Economic Bucureşti: Preşedintele cere din nou premierului să renunțe la acciza la carburanţi

Bucureşti: Preşedintele cere din nou premierului să renunțe la acciza la carburanţi

DISTRIBUIȚI

127148 – 26032014 –  Președintele Traian Băsescu i-a adresat, marți, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi cere să renunțe la aplicarea măsurii de creștere a accizei la carburanţi. Șeful statului scrie că „bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite astfel încât această creștere de prețuri nu este necesară”.

„Revin cu solicitarea de a renunța la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creșterii anunțate a accizei la carburant întrucât prin această măsură s-ar pune o presiune mult prea mare și inutilă asupra mediului economic, dar și asupra consumatorului individual. Efectele acestei creșteri, cu 42 de bani a litrului de benzină și motorină, se vor concretiza într-o creștere a prețurilor care va genera inflație, precum și o scădere a consumului, atât la nivelul cetățeanului, cât și al societăților comerciale”, susține șeful statului în scrisoare, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele afirmă că „în cazul transportatorilor, creșterea accizei cu 7 eurocenți pe litru va conduce la pierderea competitivității la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, iar în plan intern, această majorare va forța societățile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creștere a prețurilor”.

„Un alt domeniu potențial afectat este agricultura, care, în anul 2013, a avut o contribuție decisivă la înregistrarea de către România a unei creșteri economice peste așteptări. Creșterea accizei cu 7 eurocenți nu ar face altceva decât să frâneze o dezvoltare în continuare a acestui sector, mai ales în cazul în care condițiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca și în anul anterior”, mai precizează Traian Băsescu în scrisoare.

Președintele adaugă că „în cazul populației, creșterea prețului creează un dezechilibru semnificativ între puterea de cumpărare și venituri”.

„De asemenea, am convingerea că măsurile luate pentru reformarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor genera o mai bună colectare a veniturilor în anul 2014, așa cum v-ați angajat public”, încheie președintele în scrisoare adresată premierului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.