Acasă Politic Bucureşti: Reconfirmare a acordului pentru reluarea consultărilor româno-ucrainene privind reglementarea transnistreană

Bucureşti: Reconfirmare a acordului pentru reluarea consultărilor româno-ucrainene privind reglementarea transnistreană

DISTRIBUIȚI

127001 – 20032014 –  Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu adjunctul ministrului ucrainean de Externe Danilo Lubkivski. Convorbirea a ocazionat stabilirea unui prim contact între cei doi demnitari,  după numirea recentă a lui Danilo Lubkivski în poziţia de adjunct al ministrului ucrainean de Externe, potrivit unui comunicat al MAE.

Totodată, cei doi demnitari au realizat un schimb de vederi asupra acţiunilor de punere în aplicare a celor convenite la vizita de lucru pe care ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a întreprins-o la Kiev, la 10 martie 2014, respectiv asupra acţiunilor planificate în viitorul imediat pe agenda de cooperare româno-ucraineană.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat poziţia părţii române de condamnare a actului de anexare, contrar dreptului internaţional, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea, parte integrantă a Ucrainei suverane si independente. Aurescu a subliniat că România este profund ataşată păstrării integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei, care reprezintă elemente fundamentale, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. De asemenea, a evidenţiat că România este preocupată de faptul că evoluţiile recente din Ucraina conduc la instabilitate în regiunea Mării Negre, fiind în măsură să genereze provocări de securitate cuprinzătoare la nivel regional, inclusiv în alte zone din Vecinătatea Estică cum ar fi regiunea transnistreană.

Danilo Lubkivski a mulţumit pentru poziţia clară şi fermă a României de sprijin neechivoc a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, exprimată de ministrul Titus Corlăţean cu ocazia vizitei întreprinse la Kiev, precum şi public de către oficialii români sau prin intermediul comunicatelor MAE al României.

În contextul schimbului de vederi asupra evoluţiilor din Ucraina şi impactului lor regional, cei doi demnitari au reconfirmat acordul privind reluarea consultărilor bilaterale privind reglementarea transnistreană.

Totodată, au convenit asupra necesităţii organizării următoarei runde de negocieri la nivel de secretar de stat din MAE român, respectiv adjunct al ministrului ucrainean de Externe. Secretarul de stat român a reiterat importanţa semnării rapide a Acordului bilateral de mic trafic, astfel cum s-a convenit cu prilejul vizitei la Kiev a ministrului român al Afacerilor Externe. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.