Acasă Politic Bucureşti: Traian Băsescu: Descentralizarea propusă de Liviu Dragnea este riscantă

Bucureşti: Traian Băsescu: Descentralizarea propusă de Liviu Dragnea este riscantă

DISTRIBUIȚI

127065 – 23032014 –  Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în cadrul dezbaterii organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, că primarii sunt mai aproape de oameni decât politicienii și tocmai de aceea i-a plăcut cel mai mult perioada în care a fost primar general al Capitalei.      ”E o plăcere să vorbesc despre aceste subiecte propuse de fundație. Temele sunt teme dragi mie și cred că Emil Boc le-a acoperit mai bine decât aș fi putut să o fac eu, cel puțin în partea de activitate a primarilor”, a declarat Traian Băsescu.

”Cea mai frumoasă perioadă din activitatea mea ca politician a fost când am fost primar general al Capitalei. Acolo luai decizia, dădeai dispoziția și se întâmpla ceva și vedeai cu ochii tăi. Cred că este funcția care îți aduce cele mai mari satisfacții că vezi cum se tranformă în realitate deciziile tale”, a precizat șeful statului.

”Ca președinte sunt alții care trebuie să le pună în aplicare și de multe ori sunt mult mai departe de oameni decât primarii”, a mai spus Traian Băsescu.

”Viaţa comunităţii nu depinde nici de preşedinte, nici de premier, ci de primar. Dar trebuie să fie bani”, a mai spus președintele.

”Esenţa nu mai este continuarea descentralizării, ci finanţarea a ceea ce s-a descentralizat deja. Procesele de descentralizare trebuie continuate numai în măsura în care există şi finanţare. În momentul de faţă, pentru primării, descentralizarea este suficientă. Educaţia şi sănătatea sunt la comunitate”, a subliniat șeful statului.

”Ceea ce vrea să facă domnul Dragnea este riscant. Cum ne putem imagina un guvern care are responsabilitatea politicilor de sănătate, dacă el a transferat direcţia de sănătatea la Consililul Local. Nu face decât cacafonie”, a explicat el.

”Răspunsul plecă din Constituţie, România este stat unitar. Nu putem crea din Consiliile judeţene, tot atâtea insule de autoritate, doar pentru că vrem să punem acolo oamenii cuiva. Consiliul Judeţean este ca să vadă de problemele judeşene şi de asta există direcţii de sănătate, ca să menţină direcţia cu centul, nu cu cei de la CJ”, a subliniat Băsescu.

”S-a făcut un transfer consistent de atribuţii şi responsabilităşi, dar statul trebuie să îşi conserve dreptul de a verifica, de a constata, de a sancţiona”, a arătat șeful statului.

”Într-un stat unitar şi descentralizarea trebuie să aibă o limită. Emblema statului de drept este când toate instituţiile funcţionează. De ce a trebuit SRI-ul să urmărească mafia cărnii? Pentru că OPC şi ANRC, sunt politizate. Când se schimbă puterea se schimbă şi directorii. La fel se întâmplă şi la ANAF. Un stat de drept nu înseamnă numai un stat în care îi arestezi pe evazionişti. Un stat de drept e când toate instituţiile funcţionează, mai ales în cazul care evazioniştii atenţează la siguranţa cetăţeanului”, a susținut Traian Băsescu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.