Acasă Externe București: Traian Băsescu: ”Este necesară revenirea la nivelul alocărilor convenite în NATO...

București: Traian Băsescu: ”Este necesară revenirea la nivelul alocărilor convenite în NATO de 2% din PIB pentru bugetul Apărării”

DISTRIBUIȚI

 – 127279 – 31032014 – România a reușit să valorifice statutul de membru al NATO. ”Sărbătorim zece ani de la aderarea României la NATO în cadrul celei mai ample runde de extindere din istoria organizației. România a aderat în mod oficial la NATO în data de 29 martie 2004. în perioada care s-a scurs de la momentul aderării, prezența României a fost ghidată de două obiective majore”, a declarat șeful statului, Traian Băsescu, luni, în cadrul unei manifestări la Palatul Cotroceni.

            ”La un deceniu, profilul României e al unui stat deplin integrat, apt să își îndeplinească toate angajamentele asumate, cu o greutate strategică relevantă. România a atins astfel cel mai înalt nivel de securitate din întreaga ei existență. Calitatea de membru nu e un dat, vine cu o sumă dni. e responsabilități”, a afirmat președintele. ”Este vorba în principal de susținerea democrației, a libertății individuale, a supremației legii și a pieței libere. Respectarea consecventă a acestor principii e prima garanție a funcționării apărării colective în Alianță”, a mai spus Băsescu. ”Dezvoltarea componentei europene a scutului antirachetă va permite extinderea protecției asupra întregului teritoriu aliat din Europa. Am pledat constant pentru focalizarea pe vecinătatea estică a NATO, sursă de tensiuni și conflicte. Ne-am remarcat ca unul din principalii promotori ai politicii ușilor deschise. Recentele evenimente din Ucraina dovedesc pertinența analizelor noastre anterioare. Nu e accetabil în secolul 21 ca utilizarea forței armate să redevină instrument în atingerea obiectivelor politice sau ca spectrul războiului să revină ca amenințare la adresa cetățenilor și a statelor”, a subliniat președintele. ”Astfel de momente de criză sunt momente cheie în care NATO își probează relevanța. Este adevărat că aceste operațiuni militare comune au făcut ca și armata română să-și aducă tributul de sânge. Aduc aici un omagiu celor căzuți la datorie și exprimă condoleanțe familiilor celor care s-au jertfit în luptă. Noile amenințări din mediul internațional ne obligă pe toți să regândim răspunsul NATO. O alianță puternică și capabilă să răspundă eficient la noile provocări necesită un parteneriat trans-atlantic dinamic și robust. Este necesară revenirea la nivelul alocărilor convenite în NATO de 2% din PIB pentru bugetul Apărării, relocarea unor capabilități ale alianței în Europa centrală și de Est și la granița răsăriteană a NATO”, a precizat Traian Băsescu. ”Pentru fiecare dintre noi, momentul aderării la NATO a adus încrederea că vom putea traduce în practică idealul de securitate și stabilitate de care avem nevoie. Niciodată România nu a fost mai sigură din punct de vedere al securității cum este astăzi”, a încheiat șeful statului. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.