Acasă Externe Bucureşti: Redobândirea cetăţeniei române pentru românii din Basarabia şi Ucraina

Bucureşti: Redobândirea cetăţeniei române pentru românii din Basarabia şi Ucraina

DISTRIBUIȚI

 

 

126562 – 04032014-Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus astăzi la Camera Deputaţilor o propunere legislativă prin care li se recunoaşte cetăţenia română tuturor celor care au dobândit-o prin naştere în teritoriile care au fost parte integrantă a României până la data de 23 august 1944, precum şi descendenţilor lor până la gradul III.

“Este formula juridică prin care vom putea pune capăt procesului anevoios şi nedrept prin care cei care sunt români din familie şi au dreptul la această cetăţenie de la părinţii şi bunicii lor, trebuie să treacă printr-un proces costisitor, umilitor şi îndelungat de dobîndire a cetăţeniei române, ca şi cum ar fi de alt neam. Această lege ar rezolva simplu şi eficient problemele comunităţilor istorice din Basarabia şi Ucraina de astăzi care trebuie să lupte din greu să-şi păstreze identitatea românească pentru că statul român le refuză dreptul lor natural de a fi cetăţeni români”, a declarat Bodan Diaconu, care este şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor.

“Legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române stabileşte modalităţile de dobândire şi pierdere a cetăţeniei române, însă nu tratează problema păstrării cetăţeniei române, situaţie în care se   încadrează românii din comunităţile istorice româneşti situate în acele teritorii care au făcut parte integrantă din România, cum e, de exemplu, situaţia românilor din Republica Moldova şi din anumite zone din Ucraina, în temeiul principiului ius sanguinis.Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere şi care, la data adoptării Legii nr. 21/1991 au fost privaţi de dreptul la cetăţenia română în urma unor evenimente istorice nefaste, sunt definite actualmente, în art. 11, în calitate de foşti cetăţeni români care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora pînă la gradul III… Această definiţie legislativă contravine literei şi spiritului Constituţiei României, de vreme ce, în raport cu prevederile art. 5, alin. 2 din Constituţia României, persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere, dar nu au renunţat la această cetăţenie, nu pot fi calificate drept foşti cetăţeni, din simplul considerent că ele nu au pierdut statutul de cetăţean român, nu au fost lipsite de cetăţenia romană, nu au renunţat la cetăţenia romană sub nicio altă formă”, a explicat Diaconu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.