Acasă Externe Agenda Europeana Bucureşti: România oferă sprijin Ucrainei pe drumul spre Uniunea Europeană

Bucureşti: România oferă sprijin Ucrainei pe drumul spre Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

126577 – 04032014 – Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, ministrul interimar de externe Andrii Deşciţa, la iniţiativa părţii române. În cadrul discuţiei, şeful diplomaţiei române i-a evocat omologului ucrainean poziţiile adoptate în reuniunile Consiliului Nord Atlantic şi Consiliului Afaceri Externe UE cu privire la situaţia din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, subliniind că poziţiile au fost întru totul convergente în sensul condamnării ferme a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse, acţiunile acestora fiind considerate drept un act de agresiune la adresa statului ucrainean, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat poziţia României, care a susţinut necesitatea configurării rapide a unui pachet substanţial de asistenţă economică pentru Ucraina din partea comunităţii internaţionale, prin intermediul FMI şi al altor instituţii financiare şi în strânsă coordonare SUA-UE.

Totodată, ministrul român a salutat intenţia exprimată de noul guvern de la Kiev de a relua procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere la UE şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb. În context, a oferit sprijinul şi expertiza autorităţilor române pentru acest proces, ofertă apreciată de către interlocutorul ucrainean.

Din această perspectivă, ministrul ucrainean Andrii Deşciţa a adresat mulţumiri în numele guvernului său pentru sprijinul de ansamblu al României în această perioadă dificilă şi, în mod particular, a exprimat gratitudinea pentru ajutorul de urgenţă oferit de România în ce

priveşte preluare şi tratarea în sistemul medical românesc a cetăţenilor ucraineni răniţi în evenimentele de la Kiev.

Referindu-se la situaţia în plan regional, cei doi miniştri de externe au împărtăşit preocuparea comună faţă de posibile evoluţii care ar putea duce la un cerc de conflicte prelungite în zonă. Ministrul Corlăţean şi ministrul Deşciţa au convenit să rămână în strânsă consultare în această privinţă, inclusiv cu privire la reglementarea conflictului din Transnistria, având în vedere calitatea Ucrainei de membru al formatului „5+2” şi interesul direct al României.

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în privinţa sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. A subliniat, totodată, că a luat notă de decizia preşedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga decretul de abrogare şi a exprimat speranţa că o nouă legislaţie cuprinzătoare, conformă cu normele europene şi cu tratatele internaţionale în materie la care Ucraina este parte va fi elaborată şi adoptată cât mai curând, în consultare cu toate minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cu cea română, precum şi cu asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a ICMN al OSCE.

Cei doi miniştri de Externe au convenit accelerarea procesului de finalizare a Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră de prevederile căruia urmând să beneficieze cetăţenii ambelor state.

Totodată, miniştrii de externe Titus Corlăţean şi Andrii Deşciţa au convenit să continue consultările cu ocazia unei vizite pe care o va întreprinde la Kiev şeful diplomaţiei române în perioada imediat următoare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.