Acasă Externe Comisia de la Venetia are pe ordinea de zi, printre altele, Constituția...

Comisia de la Venetia are pe ordinea de zi, printre altele, Constituția României și anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă

DISTRIBUIȚI

127022 – 20032014 –  Experții Comisiei de la Veneția se reunesc la sfârșitul săptămânii (vineri și sâmbătă) în cea de-a 98-a sesiune plenară. Potrivit ordinii de zi, cu acest prilej, Comisia va avea un schimb de opinii cu reprezentantul României și va examina, în vederea adoptării, proiectul de aviz (CDL (2014) 013), cu privire la proiectul de Lege privind revizuirea Constituției. De asemenea, va fi discutat și raportul întocmit pe baza observațiilor experților (Bartole, de Guillenchmidt, Hamilton, Suchocka, Tanchev, Tuori și Malinverni).

Tot mâine, la solicitarea expresă a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, va fi analizată și constituționalitatea și legalitatea deciziei Consiliului Suprem al Republicii Autonome Crimeea de organizare a referendumului privind alipirea la Federația Rusă, precum și amendarea Constituției Federației Ruse cu privire la alipirea unor unități teritoriale.

De asemenea, Rusia a cerut Comisiei de la Veneția examinarea legalității puterii interimare de la Kiev.

Pe fondul demonstrațiilor pro-ruse din estul Ucrainei, motivate de așa zise încălcări ale drepturilor minorității ruse din Ucraina, Comitetul de miniștri  al Consiliului Europei a solicitat experților care se ocupă de Convenția-cadru privind minoritățile naționale (ratificată atât de Rusia cât și de Ucraina) să revizuiască situația minorităților naționale din Ucraina în lumina evenimentelor recente.

În opinia secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, „protectia drepturilor minorităților este indispensabilă pentru prezervarea unității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Între timp, dupa ce  a condamnat în cei mai fermi termeni posibili decizia Rusiei de a anexa Crimeea la Federația Rusă”, șefa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei Anne Brasseur se va deplasa în Ucraina.

Ea va fi însoțită de o delegație din care fac parte membri ruși și ucrainieni ai APCE plus cele doua raportoare APCE în dosarul ucrainean,  Marietta de Pourbaix-Lundin si Mailis Reps.

După sancțiunile impuse de Statele Unite si Uniunea Europeană,  APCE pregătește și ea o serie de sancțiuni la adresa Rusiei, care se așteaptă să fie cele mai dure de la aderarea Moscovei la organizația de la Strasbourg.

Potrivit unor surse din cadrul APCE exista deja două schițe de moțiune care vor fi depuse la secretariatul organizatiei.

Potrivit unor surse citate de Radio Europa Liberă, un proiect de rezoluție propus de șeful delegatiei britanice la APCE, Robert Walter, ar merge până într-acolo încât ar propune excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei (invocând art. 9.1.a din Regulamentul APCE – n.r.).

Pentru ca documentul să poată fi suspus la vot în aprilie, el trebuie semnat de 50 de membri ai APCE.

Un alt proiect de rezoluție, inițiat de delegația daneză prin Morgens Jensen, propune un ton mai moderat, respectiv limitarea sancțiunilor la reanalizarea dreptului de vot al delegației ruse la APCE. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.