Acasă Externe Israel: Sorin Oprescu a avut întâlniri cu Shimon Perez şi Benjamin Netanyahu

Israel: Sorin Oprescu a avut întâlniri cu Shimon Perez şi Benjamin Netanyahu

DISTRIBUIȚI

127189 – 27032014 –  Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se afla intr-o vizita oficiala in Israel, in perioada 25-27 martie 2014.Sorin Oprescu a fost primit, miercuri, de presedintele Shimon Perez.

“Stiu ca dumneavoastra, personal, ati facut multe fata de Comunitatea Evreiasca. Memorialul Holocaustului, lucrarile de refacere a Templului Coral sunt doar cateva dintre actiunile in care v-ati implicat personal. Ati demonstrat ca ati fost si sunteti un prieten al evreilor. Cred ca asta spune multe despre dumneavoastra. E vorba, in cele din urma, de latura dumneavoastra umana”, a afirmat Shimon Peres, se arată într-un comunicat al PMB.

Discutiile au vizat intarirea relatiilor romano-israeliene, in special in agricultura, sanatate si turism. Sorin Oprescu si-a exprimat increderea in reluarea unora dintre investitiile blocate pentru moment, dar si-a luat si angajamentul sa sprijine eforturile investitorilor israelieni, reducand timpul de asteptare cauzat de birocratie, cel putin din punctul de vedere al administratiei locale.

“Romania a avut o agricultura puternica. Noi punem pe picioare o agricultura medicala stiind ca cele mai multe leacuri se gasesc in alimentele pe care le consumam. Am fi bucurosi sa colaboram in acest domeniu si, bineinteles si in cel medical, Israelul producand peste 15% din aparatura medicala la nivel global. Vom incuraja investitiile israeliene in Romania. Tinem minte ca Romania a salvat sute de mii de evrei, multi dintre ei traind astazi in Israel si amintindu-si cu bucurie si cu mandrie de tara de unde au plecat. Exista o prietenie istorica intre cele doua tari si apreciem pozitia Romaniei in mai toate subiectele de interes.  Sunt bucuros ca ati venit la Iersualim si imi doresc sa mentinem legaturile de prietenie.”, a incheiat Shimon Peres.

Tot miercuri, Sorin Oprescu, a fost primit si de premierul Benjamin Netayahu, la sediul Guvernului israelian.

“Imi reamintesc cu placere de vizita pe care am facut-o la Templul Coral. Este o sinagoga unica in lume, pe interiorul cupolei fiind trecute numele tuturor rabinilor importanti. Ultimul dintre

cei ce se gasesc acolo este Theodor Herzl care, desi in viata la data inaugurarii, a fost inclus intre cei mai importanti lideri spirituali ai poporului nostru. Importanta si contributia lui Herzl la crearea statului israelian demonstreaza viziunea pe care au avut-o inaintasii nostri si, de aceea, pentru noi, Templul Coral are o semnificatie aparte. Va multumesc si pe aceasta cale pentru grija pe care

ati aratat-o in toti acesti ani comunitatii noastre si acestui templu. Vreau sa colaboram pentru viitor, Israelul fiind probabil urmatorul loc din lume dupa Romania, ca tara in care se vorbeste limba dumneavoastra”, a spus Benjamin Netanyahu.

“Rememorez cu placere intalnirea pe care am avut-o in urma cu 5 ani si sunt mandru ca ceea ce am promis atunci, astazi este in buna masura concretizat. Ma refer la ceea ce tine de administratia locala bucuresteana in relatia cu Comunitatea Evreiasca de la Bucuresti”, a spus la randul sau Sorin Oprescu.

Primarul general s-a intalnit miercuri si cu primarul orasului Ierusalim, Nir Barkat, pe care l-a asigurat de acelasi interes, legat de o colaborare trainica pe viitor, mai ales in domeniul sanatatii.

„Dupa mai bine de 40 de ani, in Bucuresti se construieste un nou spital public. Acest spital, proiectat la nivelul cerintelor de performanta ale actului medical al zilelor noastre, va fi unul de pediatrie, aflat in administrarea directa a Primariei Municipiului Bucuresti. Doresc sa beneficiem de sprijinul colegilor nostri israelieni pentru dezvoltarea sectiei de chirurgie cardio-vasculara pediatrica si am convingerea ca impreuna putem lucra in folosul tuturor semenilor nostri, deopotriva israelieni si romani.”, a declarat Sorin Oprescu.

“Suntem foarte interesati sa va sprijinim in domeniul medical. Centrul Medical Universitar Hadassa a dezvoltat cercetare de nivel inalt, este in top 10 in lume. Avem doctori foarte buni, profesionisti de renume international”, a afirmat Nir Barkat.

In cadrul vizitei sale in Israel, primarului general Sorin Oprescu va avea o intrevedere bilaterala cu omologul sau de la Tel Aviv, precum si intalniri cu alte oficialitati israeliene responsabile de siguranta cetateanului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.