Acasă Externe Rep. Moldova: Mesajul președintelui Timofti: ”Pace!”

Rep. Moldova: Mesajul președintelui Timofti: ”Pace!”

DISTRIBUIȚI

126942  – 18032014 – Aflat la jumătatea mandatului, președintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti, a susținut o conferință de presă în care a făcut referire la teme de actualitate din politica internă și internațională.

Nicolae Timofti a declarat cu acest prilej că prezența sa relativ redusă în mass-media s-a datorat faptului că principala sa preocupare a fost de a menține o atmosferă calmă în societate, ”fără de care nu s-ar fi ajuns la liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, considerate priorități ale mandatului său, parte a proiectului de țară pe care și l-a propus la preluarea mandatului.

Președintele moldovean a mai afirmat că activitățile anticorupție nu au avut întotdeauna rezultatele dorite, dar, având în vedere modifictările legislative, este de așteptat o eficiență mai mare a instituțiilor statului.

Referindu-se la informațiile potrivit cărora Tiraspolul a înaintat Federației Ruse o solicitare de alipire la Rusia, Timofti consideră că acest tip de acțiune este contraproductivă, atât pentru

Moldova, cât și pentru Federaţia Rusă, dar că nu a primit nicio înștiințare pe cae oficială.  “Am luat cunoştinţă despre ceea ce a declarat aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei. Cred că astfel de acţiuni sunt contraproductive şi nu aduc bine Moldovei şi nici Rusiei. Aceste acţiuni nu duc la pătarea imaginii internaţionale de care se bucură Rusia şi, dacă va accepta, va face un pas greşit”, a declarat Nicolae Timofti.

Pozițiile Rep. Moldova față de aceste structuri anticonstituționale rămân neschimbate, fiind oarecum similare cu ceea ce se întâmplă ăîn aceste zile în Ucraina.

Referindu-se la situația din Crimeea, Timofti a afirmat că Moldova nu recunoaște rezultatele referendumului de duminică și a reafirmat ”sprijinul ferm pentru unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”. ”Orice decizie aprobată în baza acestui așa-numit referendum nu este nici legitmă, nu este nici legală din punct de vedere al dreptului internațional. Posibila decizie a Federației Ruse de a aneza Crimeea la teritoriul său va constitui o gravă încălcare a dreptului internațional. Republica Moldova continuă să pledeze pentru reglementarea tuturor problemelor pe calea dialogului și în formatele existente, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale”. În context, Nicolae Timofti a făcut trimitere la referirile Federației Ruse de atașament față de aceste principii, motiv pentru care așteptările sunt ca federația Rusă să aibă un comportament care să confirme aceste principii, precum și rolul de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Răspunzând unei întrebări referitoare la oportunitatea unei cereri de retragere a armamantului și armatei ruse din Transnistria, Timofti susține că a făcut demersuri repetate în acest sens, cu prilejul întâlnirilor internaționale la care a participat (ONU, OSCE, Consiliul Europei, Federației Ruse ), dar că, dat fiind contextul internațional, un astfel de demers este dificil în acest moment. ”Sper că, cândva, în alte condiții, se va lua decizia de retragere a armatei de pe teritoriul nostru”, a spus Timofti.

În ceea ce privește eventuale demersuri similare în Găgăuzia, Timofti a acceptat că riscuri există, dar că nu trebuie făcut nimic care să pună în pericol securitatea națională și regională și că așteaptă un comportament similar și din partea altor state. ”nu trebuie să trăim cu frică, trebuie să acținăm corect”.

Referindu-se la o eventuală aderare a Rep. Moldova la NATO, președintele Timofti a reiterat faptul că, potrivit Constituției, Moldova este o țară neutră. ”În afară de faptul că noi trebuie să respectăm Constituția, astăzi nu pot să vă spun nimic referitor la acest subiect”.

Nicolae Timofte a vorbit despre liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni care călătoresc în Europa ca despre un succes la statului moldovean și despre semnarea Acordului de Asociere cu UE. ”Nu este un succes al meu personal, ci al conducerii şi al cetăţenilor acestei ţări”, a spus Timofti. ”Vom semna acest Acord de Asociere când se va găsi de cuviință de ambele părți”.

Simbolic, în încheierea conferinței de presă, președintele Nicolae Timofti a urat tuturor ”Pace!”  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.