Acasă Externe Agenda Europeana Situația școlilor românești din Transnistria, în atenția Comitetului de Miniștri al Consiliului...

Situația școlilor românești din Transnistria, în atenția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

DISTRIBUIȚI

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei examinează zilele acestea problema neexecutării deciziei CEDO în cazul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Reprezentantul reclamanților, avocatul Alexandru  Postica, a sesizat  Comitetul de Miniștri asupra nerespectării măsurilor cu caracter individual de a achita suma prejudiciului moral și de a exclude intimidările unor reclamanți, scrie http://timpromanesc.ro.

Totodată și Asociația „Promo-LEX” de la Chișinău a transmis Comitetul de Miniştri o sesizare prin care a atenţionat că Rusia nu execută măsurile de ordin general și că unitățile de învățământ cu predare în limba română din Transnistria sunt șicanate de administrația de la Tiraspol.

„Deși avem o hotărâre a Curții Europene care stabilește clar violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, elevii și profesorii Liceului Teoretic “Ștefan cel Mare” din Grigoriopol continua să parcurgă zilnic cei 30 de km pentru a putea studia în limba maternă. Totodată și celelalte instituții de învățământ sunt supuse intimidărilor din partea administrația ilegală de la Tiraspol care au un caracter sistematic”, afirmă Ion Manole, președintele asociației.

Anterior Comitetul de Miniștri al CoE a adoptat o declarație prin care a solicitat Federației Ruse să ofere informații relevante rapid, sub forma unui plan de acțiune sau raport pe marginea executării acestei cauze, fapt care a dus la creșterea și accentuarea presiunilor asupra liceelor cu predare în limba română din partea administrației de din regiunea transnistreană.

Asociaţia „Promo-LEX” este îngrijorată de creşterea presiunilor asupra instituţiilor de învăţământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană şi de lipsa unor eforturi eficiente şi vizibile din partea autorităţilor constituţionale şi a unor actori implicaţi în procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Administraţiile şcolilor cu predare în grafia latină au fost supuse ameninţărilor şi presiunilor din partea administraţiei separatiste de la Tiraspol, fiind obligate să transmită date cu caracter personal despre angajaţii acestor instituţii. Elevii uneia dintre aceste instituţii au fost intimidaţi şi speriaţi de miliţia locală prin modul în care au descins în instituția de învățământ în timpul orelor de clasă, agresând şi brutalizând una din profesoare.

În decembrie 2013, administraţia Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost contactată din nou fiind ameninţată cu aplicarea sancţiunilor administrative sub formă de amendă în mărime de până la 2600 lei, pentru nefurnizarea datelor cu privire la angajații săi și salariile lor.

Situaţia se repetă şi la Liceul „Evrika” din Rîbniţa, care, tot în decembrie trecut a fost somat să prezinte rapoartele statistice şi contabile ale instituţiei către administraţia separatistă, rapoarte care iarăși conțin date cu caracter personal. Totodată, fiind obligaţi să se prezinte la administraţia de facto a oraşului pentru a-şi ridica certificatul de atribuire a codului fiscal. Acest certificat nu a fost solicitat de administraţiile instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română (și care se află în jurisdicția Ministerului Educației de la Chișinău), fiindu-le impus pentru a se obţine un anumit control asupra acestor şcoli.

Aceste acțiuni ale administraţiei de facto au loc imediat după adoptarea de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a unei declarații pe marginea monitorizări cauzei Catan şi alţii 170 vs. Moldova şi Rusia.

Prin urmare, Asociația „Promo-LEX” îndeamnă părţile implicate în procesul de reglementare paşnică a problemei transnistrene, să ţină cont de importanţa asigurării accesului liber la educaţie în regiune, asigurarea securităţii copiilor şi administraţiilor instituţiilor de învăţământ subordonate autorităţilor constituţionale fiind o prioritate. În acest sens, reiterăm că este inadmisibilă orice imixtiune în procesul didactic, iar atacurile asupra administraţiei sau cadrelor didactice trebuie sancţionate, condamnate şi stopate.

În 2012, CEDO a pronunțat o Hotărâre care dădea câștig de cauză  elevilor și părinților din regiune Transnistreană și care cereau respectarea dreptului la învățământ în limba maternă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.