Acasă Politic SUA: Barack Obama cere Rusiei să retragă trupele de la frontiera cu...

SUA: Barack Obama cere Rusiei să retragă trupele de la frontiera cu Ucraina

DISTRIBUIȚI

– 127249 – 28032014  –  Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut Rusiei sa isi retraga trupele pe care le maseaza la granita cu Ucraina.

„Rusia trebuie sa-si retraga aceste trupe si sa inceapa negocierile directe cu guvernul ucrainean, si in acelasi timp cu comunitatea internationala”, a declarat Obama, la televiziunea americana CBS.

„Se stie si suntem constienti ca sunt masate tot felul de trupe de-a lungul granitei sub pretextul unor exercitii militare. Dar nu sunt genul de exercitii militare pe care le facea Rusia de obicei. Ar putea fi un efort de intimidare a Ucrainei sau poate ca Rusia are si alte planuri”, a spus presedintele SUA.

Vorbind despre Vladimir Putin si despre ceea ce vrea acesta, Obama a declarat ca presedintele rus „vrea sa arate cat sufera dupa pierderea Uniunii Sovietice”, pe care acesta o considera un „eveniment tragic”.

Indemnat sa explice care sunt cauzele si explicatia acestor actiuni rusesti, Obama a vorbit despre „sentiment puternic de nationalism rusesc” si credinta rusilor ca „intr-un fel, Occidentul a profitat de Rusia in trecut si ca Putin vrea sa isi ia revansa”.

Obama spune insa ca Rusia nu are pentru ce sa-si ia revansa. „Ceea ce vreau sa spun e ca el interpreteaza complet gresit Occidentul. Nu intelege politica externa americana. Nu avem nicio intentie sa incercuim Rusia si nu avem niciun interes in Ucraina in afara de acela ca poporul ucrainean sa isi decida singuri viitorul”.

Presedintele american a spus ca respinge conceptul de „sfere de influenta”, dar ca accepta ca Rusia vrea sa ramana legata de Ucraina.

„Cu siguranta Rusia va avea si pe viitor influenta in Ucraina datorita comertului, a traditiei, a limbii si a mostenirii comune. Toata lumea stie si intelege asta. Dar e o mare diferenta intre aceste lucruri si trimiterea de trupe, si pentru ca esti mai mare si mai puternic sa smulgi o bucata din tara – asta nu e conform cu legislatia internationala si normele internationale din secolul 21”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.