Acasă Externe Ucraina: Puterile occidentale fac front comun împotriva Rusiei

Ucraina: Puterile occidentale fac front comun împotriva Rusiei

DISTRIBUIȚI

 

<! st1:*{behavior:url(#ieooui) } –>

126517 – 03032014-Puterile occidentale, cu G7 in frunte, pun o presiune tot mai mare asupra Rusiei acuzata de Ucraina ca ales razboiul pentru a incerca sa gaseasca o solutie la unul dintre cele mai grave conflicte cu Moscova de dupa caderea Zidului Berlinului.

 

Ministrii de Externe ai Uniunii Europene se intalnesc luni de urgenta la Bruxelles, a doua oara in zece zile, pentru a discuta situatia din Ucraina care s-a agravat brusc de la ultima lor intalnire.

Ucraina s-a declarat duminica „la un pas de dezastru” in urma „declaratiei de razboi” lansate de Rusia si parea sa piarda rapid controlul asupra Crimeea, determinand marile puteri din G7 sa faca front comun impotriva Moscovei.

Condamnand „incalcarea clara” a suveranitatii Ucrainei de catre Moscova, liderii a sapte tari din G8 au anuntat duminica suspendarea pregatirilor pentru reuniunea la nivel inalt de la Soci (Rusia) programata in iunie. Aceasta decizie ramane valabila „pana cand mediu devine din nou favorabil unor discutii semnificative ale G8”, potrivit unei declaratii a „liderilor G7”, transmisa de Casa Alba.

Mai devreme, duminica, secretarul de stat american John Kerry a avertizat ca Rusia ar putea pierde scaunul la masa G8, din cauza deteriorarii situatiei din Ucraina.

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov, a reiterat duminica ca Ucraina spera sa se ajunga la o solutie „pasnica” in aceasta criza. Dar, un alt oficial de rang inalt a anuntat in acelasi timp mobilizarea rezervistilor ucrainieni pentru a asigura „securitatea si integritatea teritoriala” a tarii.

La Kiev, aproximativ 50.000 de oameni s-au adunat duminica pe Maidan, Piata Independentei. „Noi nu vom pleca!” au scandat ei la adresa Rusiei. Unii aveau pancarte pe care scria „Putin nu te atinge de Ucraina!”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.