Acasă Externe Ucraina: Titus Corlăţean: Referendumul din Crimeea este „ilegitim, ilegal, neconstituţional”

Ucraina: Titus Corlăţean: Referendumul din Crimeea este „ilegitim, ilegal, neconstituţional”

DISTRIBUIȚI

126752 – 11032014 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat la Kiev că referendumul pe care autorităţile pro-ruse din Crimeea vor să îl organizeze la sfârşitul săptămânii, pentru alipirea la Rusia, este „ilegitim, ilegal, neconstituţional”. Titus Corlăţean a exprimat din nou sprijinul României pentru opţiunea europeană a Ucrainei.       De altă parte, şeful diplomaţiei române şi omologul său de la Kiev au semnat un acord de securitate care reglementează mai multe măsuri de cooperare în domeniul militar între România şi Ucraina.

Acordul de securitate semnat la Kiev prevede ca România şi Ucraina să se informeze reciproc cu cel puţin 42 de zile înaintea începerii unor activităţi militare în zonele de frontieră. Un alt aspect se referă la observarea activităţilor militare: România şi Ucraina vor trimite câte doi observatori la activităţile militare notificabile.

În ceea ce priveşte Insula Şerpilor, Ucraina s-a obligat să nu deţină şi să nu amplaseze acolo armamente ofensive, cum ar fi tancuri, avioane şi elicoptere de luptă.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a trasmis un mesaj de solidaritate pentru poporul ucrainean.

„România a fost şi este un susţinător extrem de activ al destinului european al Ucrainei. România a suţinut în interiorul Uniunii Europene, în momentul luării deciziilor, la Consiliul Afaceri Externe şi la Consiliul European, necesitatea unui ajutor economic substanţial şi rapid Ucrainei”, a declarat Titus Corlăţean.

În ceea ce priveşte situaţia din Peninsula Crimeea, aflată sub controlul trupelor ruse, Titus Corlăţean a subliniat că Moscova trebuie să respecte dreptul internaţional.

„Federaţia Rusă să se întoarcă la parametrii conveniţi ai prezenţei sale în Crimeea, şi să privilegieze procesul politic de dialog şi nu intervenţia armată”, a spus ministrul român de Externe.

Ministrul ucrainean de externe a mulţumit României pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar şi pentru ajutorul medical acordat de SMURD unor persoane rănite în timpul manifestaţiilor antiprezidenţiale. În acelaşi timp, oficialul a dat asigurări că noua putere de la Kiev se angajează să aibă grijă de comunitatea românească din Ucraina.

„Guvernul Ucrainei susţine toate minorităţile naţionale, inclusiv pe cea românească şi toate drepturile lor pe teritoriul Ucrainei”, a spus Andrii Deşciţa, ministrul de externe al Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere şi cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, precum şi cu preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov. Titus Corlăţean a fost primul oficial român care a vizitat Kievul, după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi schimbarea regimului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.