Acasă Externe Agenda Europeana UE a decis sancționarea graduală a Federației Ruse

UE a decis sancționarea graduală a Federației Ruse

DISTRIBUIȚI

Liderii europeni au decis joi, la Bruxelles, adoptarea de sancțiuni graduale, împotriva Federației Ruse, în cazul în care situația din Ucraina continuă să se agraveze.

La finalul summit-ului, preşedintele Traian Băsescu, reprezentantul României la Consiliul European pe tema crizei din Ucraina, a subliniat faptul că România a fost primul stat care a condamnat „agresiunea” Rusiei în Crimeea.

Într-o declarație în 11 puncte, Consiliul European apreciază curajul și rezistența demonstrate de cetățenii ucrainieni în aceste ultimele luni și condamnă cu tărie încălcarea neprovocată a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei de către Federația Rusă. În paralel cu cererea retragerii forțelor armate ale Rusiei ”în zonele de staționare permanentă, în conformitate cu acordurile relevante”, se cere acces pentru observatorii internaționali.

”Soluția pentru criza din Ucraina trebuie să se bazeze pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența a Ucrainei, precum și pe respectarea strictă a standardelor internaționale. Considerăm că decizia Consiliului Suprem al Republicii Autonome Crimeea a  organiza un referendum cu privire la viitorul statut al teritoriului este contrară Constituției Ucrainei și, prin urmare, ilegale”, se spune în Declarația adoptată la sfârșitul reuniunii.

Uniunea Europeană va participa în cadrul mecanismului multilateral (de contact/coordonare grup), în curs de pregătire, la depășirea situației, astfel încât să se respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, protejarea tuturor cetățenilor împotriva intimidărilor, respectarea drepturilor minorităților, pregătirea alegerilor libere și corecte, precum și monitorizarea punerii în aplicare a acordurilor și angajamentelor.

CE a decis ca, dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri.

Este vorba despre restricții de călătorie pentru demnitari și înghețarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, acțiuni ale investitorilor ruși. De asemenea, statele europene membre ale G8 și instituțiile UE  pot suspenda participarea la Summit-ul G8. De asemenea, este posibil anularea summitului UE-Fed. Rusă. În cazul în care Federația Rusă va continua destabilizarea Ucrainei, se vor aplica sancţiuni de largă cuprindere: vor putea viza energie, comerţ, relaţii financiare şi exporturile de armament.

Consiliul European va acorda un pachet de asistență cuprinzător, pentru restabilirea macroeconomică a Ucrainei, prin politici fiscale, monetare și de curs de schimb. Guvernul ucrainean trebuie să lanseze de urgență un set ambițios de reforme structurale, inclusiv lupta împotriva corupției și creșterea transparenței.

Summit-ul european a reiterat angajamentul Uniunii de a semna Acordul de Asociere, și Acordul de Liber Schimb cu Ucraina.

Uniunea Europeană își reiterează angajamentul de a spori contactele între
cetățenii din Uniunea Europeană și Ucraina, prin procesul de liberalizare a vizelor, în conformitate cu condițiile convenite în cadrul Planului de Acțiuni privind liberalizarea vizelor.

Energie și securitatea energetică sunt o parte importantă a relațiilor externe ale Uniunii. vom continua eforturile noastre de a asigura securitatea aprovizionării. De asemenea, solicităm eficientă și consecventă punerea în aplicare de-al treilea pachet energetic de către toți jucătorii de pe piața energetică europeană. Uniunea Europeană, de asemenea, este gata să ajute Ucraina în asigurarea aprovizionării cu energie prin diversificarea în continuare, eficiența energetică sporită, și interconexiunilor eficiente cu Uniunea Europeană.

Următorul summit european este programat în 20-21 martie. – PROMPTMEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.