Acasă Social Vrancea: Preşedintele Judecătoriei Panciu, în incompatibilitate

Vrancea: Preşedintele Judecătoriei Panciu, în incompatibilitate

DISTRIBUIȚI

127106 – 24032014 – Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, în cazul judecătătorului Mihai Florin Stoica, președinte al Judecătoriei Panciu din județul Vrancea.

 Stoica s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, simultan cu funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Panciu, a deținut și funcția de președinte al Secției de Fotbal Club Panciu, instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local al Orașului

Panciu (în perioada 17 februarie 2004 – 31 martie 2011), și calitatea de acționar al S.C. Sportul Vrancea S.A. (11 august 2008 – 02 decembrie 2010).

Judecătorul a încălcat dispozițiile art. 101 din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Funcţia de judecător […] este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată […]”, art. 102, lit. b) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Magistraților le este interzis […] să aibă calitatea de asociat […] la […] societăţi comerciale […]”, dispoziţiile art. 5, alin. (1) din Legea nr.303/2004, potrivit cărora „Funcţiile de judecător […] sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private […]” și art. 8, alin. (1), lit. c) din Legea nr.303/2004, potrivit cărora „Judecătorilor şi procurorilor le este interzis […] să aibă calitatea de asociat […] la […] societăţi comerciale […]”.

De asemenea, întrucât Stoica nu a menționat în declarațiile de interese calitatea deținută în cadrul societății comerciale, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de noul Cod Penal al României, conform căruia „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații.

În perioada 1 iulie 1985 – 1 aprilie 1989, Stoica a deținut funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Focsani, iar, începând cu data de 1 aprilie 1989, deține funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Panciu. La data de 10 decembrie 2007, a fost delegat în funcția de președinte al Judecătoriei Panciu, iar, începând cu data de 1 decembrie 2012, a fost numit prin concurs, pe o perioadă de 3 ani, președintele Judecătoriei Panciu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.