Acasă Life Ziua Maghiarilor: Fără incidente, dar cu declaraţii despre autonomie

Ziua Maghiarilor: Fără incidente, dar cu declaraţii despre autonomie

DISTRIBUIȚI

126881 – 16032014 –   Mii de etnici maghiari din Transilvania au sărbătorit în stradă, Ziua Maghiarilor de pretutindeni. Au fost organizate manifestanții la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

La evenimente nu s-au înregistrat incidente, dar cu o zi înainte Ministerul de Interne a interzis intrarea în România mai multor membri a patru partide considerate extremiste. Prezent la Târgu Secuiesc, vicepremierul Ungariei le-a spus celor aproape 10.000 de oameni că autonomia li se cuvine.

„Prieteni, în Uniunea Europeană, autoguvernarea şi autonomia sunt lucruri normale. Dacă altora li se cuvine atunci şi nouă ni se cuvine, pentru că nu suntem mai prejos de nicio naţie”, a declarat Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, citat de Digi24.

Subiectul este însă unul delicat, tratat diferit în UDMR, proaspăt intrat la guvernare alături de PSD. Conducerea Uniunii vrea autonomie culturală, în timp ce aleşii locali, precum primarul Antal Arpad de la Sfântu Gheorghe, susţin că maghiarii din Ţinutul Secuiescsunt „adevăraţii băştinaşi”.

„Eu cred ca nu e niciun fel de problemă că ceea ce ziceam noi din 93 o spunem în fiecare an. Majoritatea românească trebuie să accepte aceste lucruri. Nu dorim altceva decât să ne exprimăm liber în limba noastră maternă, să avem posibilitatea să avem drepturi mai multe”, a declarat Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR.

La Cluj-Napoca, maghiarii s-au strâns la Institutul Teologic Reformat. De aici au plecat în marş până la Biserica romano-catolică din centrul oraşului. O mie de oameni au asistat la o ceremonie religioasă, iar după slujbă au depus coroane la statuia poetului Petofi Şandor.

Tot la Cluj Napoca, de Ziua Maghiarilor, 300 de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Noua Dreaptă au organizat o contramanifestaţie şi au mărşăluit pe străzi. „Harghita, Covasna, pământ românesc!”, au scandat ei.

Manifestanţii au primit aprobări pentru marşuri doar cu anumite condiţii. Nu au putut scanda sloganuri separatiste, iar în cazul arborării drapelului unui alt stat, era obligatorie şi arborarea steagului României. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.