Acasă Externe Bruxelles: Ministrul Korodi cere îngăduinţă

Bruxelles: Ministrul Korodi cere îngăduinţă

DISTRIBUIȚI

128021 – 30042014 –  Ministrul Mediului, Attila Korodi, se află în perioada 29-30 aprilie 2014 la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, și cu Connie Hedegaard, comisarul european pentru schimbări climatice.

 Oficialul român a prezentat obiectivele strategice ale Guvernului în domeniul protecției mediului (îmbunătățirea infrastructurii și reducerea decalajelor față de alte state europene, reducerea poluării, îmbunătățirea calității aerului, promovarea tehnologiilor prietenoase, creșterea absorbției fondurilor europene prin POS Mediu sau pregătirea pentru viitoarele programe).

În ceea ce privește pachetul privind calitatea aerului, Attila Korodi a exprimat poziția României referitoare la propunerea de reducere a emisiilor conform protocolului de la Gothenburg revizuit. ”Avem certitudinea că propunerile vor îmbunătăți considerabil calitatea aerului. În același timp însă, acestea vor reprezenta o provocare consistentă pentru țara noastră, din cauza implicațiilor financiare într-o perioadă de criză economică. România este dispusă și își dorește să facă acest pas, însă considerăm că instalațiile mici de ardere nu ar trebui incluse sub schema comună europeană”, a menționat oficialul.

Legat de acest subiect, comisarul european pentru mediu a precizat că problemele pe care le întâmpină Europa în ceea ce privește calitatea aerului sunt stringente, opinând că este necesară o viziune comună europeană. ”Este important să înțelegem că, până în anul 2020, toți trebuie să ne facem treaba și să ne concentrăm eforturile acolo unde sunt probleme. Personal îmi doresc ca până la încheierea acestui mandat, dar și după, alături de succesorul meu, România să rămână același partener de încredere care este în prezent”, a menționat Janez Potočnik.

Întâlnirea cu comisarul Hedegaard a avut ca subiect politicile din domeniul energiei și schimbărilor climatice, în perspectiva anului 2030. Astfel, ministrul Korodi a arătat deschiderea autorităților române pentru discuții aprofundate pe elementele viitorului cadru 2030.

Acesta a adăugat că România este unul dintre statele UE care au înregistrat o scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii 25 de ani, iar acest aspect ar trebui avut în vedere în noul cadru.

”În ceea ce privește energia din surse regenerabile, România poate susține o abordare bazată pe o țintă la nivel european, însă stabilirea propriului mix energetic considerăm că ar trebui să fie apanajul fiecărui stat membru. Numai în acest fel România își poate asuma o țintă de 40%. Obiectivele pe eficiență energetică sunt o provocare pentru noi, în special pentru sectorul industrial, unde este nevoie de investiții masive în tehnologie. Din acest motiv, trebuie să căutăm împreună soluții menite să susțină efortul satelor membre cu un PIB/capita mai redus, astfel încât acestea să poată reduce decalajele de competitivitate. Eventuale măsuri în acest domeniu trebuie discutate după ce avem o primă evaluare a implementării Directivei privind eficiența energetică”, a subliniat ministrul român al Mediului.

De asemenea, Attila Korodi a subliniat necesitatea ca angajamentele la nivelul UE sa fie în permanentă conexiune cu progresul negocierilor globale din domeniul schimbărilor climatice, spre a fi prevenite și riscurile privind delocalizarea producției industriale din țările de la granița Uniunii Europene, cum este cazul României.

Comisarul european a fost de acord cu poziția exprimată de ministrul Mediului din România, referitoare la importanța concentrării pe aspectele privind eficiența energetică și și-a

exprimat intenția de a continua aceste discuții, la un nivel mai aprofundat, în cadrul Consiliului Informal de Mediu de la Atena, de la mijlocul lunii mai, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.