Acasă Externe Bruxelles: Traian Băsescu: Romii continuă să trăiască la periferia societăţii

Bruxelles: Traian Băsescu: Romii continuă să trăiască la periferia societăţii

DISTRIBUIȚI

127410 – 04042014 –  Minoritatea roma trebuie să înțeleagă că face parte dintr-o societate cu reguli, dar și guvernele trebuie să investească într-o strategie de dezvoltare a capitalului uman, a declarat, vineri, președintele Traian Băsescu, in cadrul summitului privind incluziunea romilor de la Bruxelles.

„Cunoaștem cu toții că minoritatea roma este supusă discriminării. Dincolo de această discriminare, populația se confruntă cu provocări, care chiar dacă nu le sunt specifice, se manifestă acut. Ei continuă să trăiască la periferia societății. Romii ies timpuriu din sistemul de educație. Fetele și femeile sunt supuse unor riscuri suplimentare faţă de bărbați. Locuințele lor sunt de două ori mai multe decât ale cetățenilor celorlalte etnii. Romii care au absolvit școli profesionale sau studii superioare au mai multe dificultăți în a se angaja. Mortalitatea este de două până la șase ori peste media generală”, a spus Traian Băsescu.

„De ce există problema autoidentificării? Pentru că este o atmosferă de neîncredere alimentată de prejudecăți. Această intoleranţă poate favoriza creşterea riscului de violenţe. Este firesc să ne îndreptăm asupra cauzelor care ne împiedică să atingem obiectivele incluziunii romilor. Slaba cunoaştere a caracteristicii comunităţii de romi este perpetuată de o slabă colectare a taxelor pentru romi. Răspunsul potrivit este o strategie de dezvoltare a capitalului uman. Actorul principal trebuie să fie autoritatea locală. Guvernele nu deţin nici informaţiile, nici mijloacele de a implementa programe specifice. Consider foarte oportună tema, respectiv responsabilizarea guvernării locale în ce priveşte incluziunea romă”, a mai spus șeful statului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.