Acasă Externe Bruxelles: Zi dedicată Deltei Dunării la Comisia Europeană

Bruxelles: Zi dedicată Deltei Dunării la Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

127544 – 09042014 – Cabinetul comisarului european Dacian Cioloș, cu sprijinul Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23” și al Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării, organizează azi, la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, două evenimente dedicate Deltei Dunării.

O proiecție de filme despre Delta Dunării puse la dispoziție de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” este programată de la orele 13.00, în sala Gasperi din clădirea Charlemagne a Comisiei Europene. Proiecția va fi urmată de o dezbatere despre provocările cu care se confruntă Delta Dunării precum și despre posibile soluții pentru păstrarea și promovarea acestui patrimoniu natural unic în Europa, odată cu dezvoltarea comunităților rurale din această zonă. La dezbatere vor participa comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, multiplul campion olimpic și mondial de canoe Ivan Patzaichin și guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof.

La orele 17.30, la Berlaymont, Galeria Președinților, va fi vernisată expoziția de afișe pe teme ecologice intitulată „O șansă Dunării Albastre”. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării,  în parteneriat cu Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea, cu participarea unor licee de artă din țările riverane Dunării, organizează acest concurs de afișe de 15 ani, oferind tinerilor artiști posibilitatea de a deveni promotori ai conservării Dunării și Deltei Dunării. De asemenea, asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” participă la expoziție cu o serie fotografii din Delta Dunării, ale apreciatului fotograf Dragoș Lumpan și cu un montaj audio-vizual despre Delta Dunării, flora, fauna și sunetele ei. Expoziția va fi deschisa vizitatorilor până la data de 28 aprilie 2014.

„O dezvoltare reală, durabilă, trebuie să se bazeze pe o abordare holistică a nevoilor comunităților din Delta Dunării, pe punerea în valoare a resurselor locale, a naturii, a tradițiilor gastronomice, a patrimoniului cultural, a oamenilor locului. Inițiative de promovare a antreprenorialului social,  precum cele ale lui Ivan Patzaichin, reușesc să arate că turismul lent și ecoturismul au un viitor în România și reprezintă o alternativă viabilă pentru menținerea unor comunități rurale vii, dar și pentru promovarea în plan național și internațional a României, prin ceea ce are ea mai bun și mai curat. Este un exemplu despre ceea ce poate fi făcut pentru Deltă și pentru oamenii ei”, a declarat comisarul European Dacian Cioloș.

„Dezvoltarea economică a Deltei, un trai mai bun pentru oamenii ei și conservarea acestui patrimoniu natural unic în Europa nu sunt în conflict. La mine, la Mila 23, am învățat de la consătenii mei că bunul simț de acasă îi ajută pe oameni să trăiască de sute de ani în Deltă, după legile ei, după legile naturii. Ca să oferim acestora și copiilor lor o șansă pentru a rămâne în Deltă e nevoie de investiții adaptate nevoilor lor. Prin diversificarea activităților – pescuitul, vizitarea naturii, gastronomia, obiceiurile locale, un pic de ajutor de la cei care știu ce înseamnă      turismul modern – se poate face un turism de calitate, benefic pentru localnici și pentru Deltă. Visul meu este ca Delta Dunării să devină cea mai mare destinație de ecoturism a Europei”, a declarat Ivan Patzaichin.

„Nicăieri în Europa nu poate fi întâlnit un ţinut cu atât de variate şi numeroase forme ale vieţii. Nu există turist, iubitor al naturii, care să nu găsească în Delta Dunării cea mai inedită si mai valoroasă ofertă pentru pasiunea sa. Delta și oamenii ei nu pot fi separate. De aceea, menirea noastră este ca, împreună cu comunitățile locale, să protejăm diversitatea biologică a acestui ecosistem și, în același timp, să încurajăm dezvoltarea unor activități economice care să

fie corelate cu capacitatea de suport a Deltei”,  a declarat guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Asociaţia „Ivan Patzachin – Mila 23” are scopul de a realiza și promova proiecte de dezvoltare durabilă de interes local și regional. Asociația s-a constituit la inițiativa lui Ivan Patzaichin și își propune să devină un exponent de succes al conceptului de antreprenoriat social. Asociaţia aplică următoarele principii ale dezvoltării durabile: protejarea mediului şi a valorii de linişte naturală; conservarea resurselor de mediu, a biodiversităţii şi utilizarea raţională a rezervelor naturale; susţinerea creşterii economice şi ocupării forţei de muncă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.