Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Candidatura lui Mircea Diaconu a fost respinsă

Bucureşti: Candidatura lui Mircea Diaconu a fost respinsă

DISTRIBUIȚI

 127357 – 02042014 –  Biroul Electoral Central (BEC) a decis miercuri că fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu nu va putea candida la alegerile europarlamentare. Acesta are o decizie ANI de incompatibilitate la activ, decizie pe care a contestat-o şi a pierdut-o la Înalta Curte. 

Mircea Diaconu a fost exclus de pe lista de candidaţi pentru europarlamentare a PNL după ce a primit decizia de incompatibilitate de la ANI, acesta decizând să candideze independent.

ANI a trimis o informare către BEC pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2014 cu privire la faptul că Mircea Diaconu nu îndeplinește condițiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European.

ANI precizează că starea de incompatibilitatea în care a fost constatat fostul senator Mircea Diaconu în iunie 2012 prevede decăderea dreptului de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

În scrisoarea transmisă Biroului Electoral Central, Agenția arată faptul că, deși în prima teză a alin. (2) din art. 25 din Legea 176/2010 se precizează faptul că „persoana eliberată din funcție urmare a constatării incompatibilității este decăzută din dreptul de a ocupa o funcție timp de trei ani, cu excepția celor electorale”, în a doua teză, legiuitorul menționeză expres, cu titlu de excepție, faptul că „dacă acea persoană a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioada de trei ani”.

Astfel, prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă, întrucât legislația nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European – sau alte categorii de autorități formate ca urmare a unui proces electiv. A acepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condițiile legale având în vedere faptul că funcția eligibilă de senator nu este aceeași cu funcția eligibilă de europarlamentar, ar însemna nerespectarea scopului normei juridice și anume acela de prevenire și sancționare a stării de incompatibilitate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.