Acasă Externe Bucureşti: Consultări pe teme politico-militare în cadrul Task Force-ului România-SUA

Bucureşti: Consultări pe teme politico-militare în cadrul Task Force-ului România-SUA

DISTRIBUIȚI

128031 – 30042014 – La sediul MAE, a avut loc o sesiune de lucru pe teme politico-militare şi de securitate a Task Force-ului România-SUA pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite. Reuniunea, co-prezidată de secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare în Ministerul Apărării Naţionale Valeriu Nicuţ şi adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, Hoyt Yee, la care au mai participat Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, alţi oficiali din MAE, MApN şi ai Ambasadei SUA, care a urmărit realizarea unor consultări bilaterale privind modalităţile de intensificare a Parteneriatului Strategic România-SUA în domeniul politico-militar şi de securitate, pe fundalul evoluţiilor îngrijorătoare din vecinătatea imediată a României, potrivit unui comunicat al MAE.

Agenda reuniunii a inclus un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina, viitorul procesului de extindere a Alianţei şi aspecte punctuale ale cooperării bilaterale: calendarul exerciţiilor militare prevăzute sub egida Parteneriatului Strategic, stadiul implementării Acordului SUA – România în domeniul apărării anti-rachetă, cooperarea bilaterală în cadrul Bazei de la Mihail Kogălniceanu.

Cu acest prilej, partea română a exprimat aprecieri pentru substanţa dialogului şi cooperării cu partea americană şi a reiterat interesul României în asigurarea unui climat de securitate la frontierele Alianţei, inclusiv prin creşterea prezenţei SUA şi a NATO în România.

În marja reuniunii, reprezentanţii MAE şi ai Departamentului de Stat au discutat aspecte privind perspectivele amplificării dialogului politic bilateral, includerea, cât mai rapidă, a României în Programul Visa Waiver. În cadrul discuţiilor, partea română a reiterat ataşamentul profund al României faţă de Parteneriatul Strategic cu SUA şi a exprimat mulţumiri pentru reafirmarea angajamentului ferm al SUA faţă de parteneriatul cu România, fiind agreată importanţa continuării, de o manieră dinamică, a procesului de punere în aplicare a tuturor componentelorDeclaraţiei Comune. La 13 septembrie 2011, la Washington D.C., a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia reprezintă primul document politic bilateral care consacră, în scris, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, fixând cadrul general şi liniile prioritare ale interacţiunii bilaterale, pe coordonatele componentelor principale ale acestuia: componenta politică; componenta economică; componenta militară şi de securitate; componenta relaţiilor interumane; componenta ştiinţifică şi tehnologică, de cercetare, educaţională, culturală.

Ulterior adoptării Declaraţiei Comune a fost decisă constituirea unuiTask Force pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Prima reuniune a Task Force-ului a avut loc la 31 octombrie 2012, iar a doua la 14 noiembrie 2013. Misiunea principală a Task Force-ului o reprezintă stabilirea măsurilor necesare pentru extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în cadrul tuturor cele zece domenii explicit menţionate în textul Declaraţiei Comune. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.