Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Corpul de control al premierului sesizează Parchetul privind retrocedările din comuna...

Bucureşti: Corpul de control al premierului sesizează Parchetul privind retrocedările din comuna Nana

DISTRIBUIȚI

127510 – 08042014 – Guvernul României a trimis, marți, raportul Corpului de Control al premierului către Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, județul Călărași. În acest caz vor fi sesizate Agenția Națională de Integritate și Parchetul General.

Potrivit raportului, terenurile familiei Băsescu au fost obţinute ilegal de către foştii proprietari, existând multe semne de întrebare şi asupra firmei care a strâns toată suprafaţa de teren şi i-a vândut-o fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit raportului, Corpul de Control a descoperit mai multe nereguli în legătură cu Comisia locală de fond funciar. Comisia a fost modificată fără acordul prefectului, membrii comisiei au fost schimbaţi fără să fie numiţi de prefect, deciziile Comisiei au fost luate în mod cel puţin defectuos. Mai mult, membrii comisiei au aprobat propriile cereri de retrocedare, cât şi pe cele ale rudelor.

În perioada 1997-2005, la Primăria Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Unele cereri au fost apobate la scurt timp de la depunerea lor, alte cereri au fost analizate după 12 ani de la înregistrare.

În perioada 2005-2010 Comisia locală de fond funciar Nana a aprobat cereri pentru persoane care nu erau îndreptăţite.

Unele cereri au avut anexate documente care se refereau la alte persoane decât moştenitorii. Unele documente nu au fost semnate pentru conformitate cu documentele originale. Unele extrase emise de Arhivele Naţionale au fost obţinute ulterior aprobării cererilor pentru reconstituire a dreptului de proprietate, se arată în raportul Corpului de Control.

În perioada 2006-2007 au fost încheiate contracte de arendare de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole. Terenurile făceau parte din domeniul privat al statului sau din domeniul privat al comunei Nana.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Antena 3, că ceea ce a descoperit Corpul de Control al primului ministru în legătură cu afacerea Nana este „îngrozitor”, fiind vorba despre „un lung șir de retrocedări ilegale”, al cărora beneficiar final din 2013 este preşedintele Traian Băsescu.

„Ce au găsit acolo este îngrozitor din punct de vedere legal, aproape 80% din terenuri sunt returnate ilegal. În seara asta, am citit sinteza raportului şi mâine o să-l trimit comisiei parlamentare de anchetă şi se va vedea cu acte oficiale că, practic, tot ce este la Nana, de la momentul la care acele terenuri s-au dat unor aşa-zişi proprietari până la momentul la care au ajuns la o firmă italienească care nu mai există din 2012, dar care în 2013 a vândut terenurile comasate…toate sunt infracţiuni, un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu”, a declarat Victor Ponta. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.