Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucuresti: Crin Antonescu îngrijorat de declarațiile lui Martin Schulz

Bucuresti: Crin Antonescu îngrijorat de declarațiile lui Martin Schulz

DISTRIBUIȚI
antonescu31

127556 – 09042014 –. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că declaraţiile preşedintelui PE, Martin Schulz, referitoare la situaţia din Ucraina şi preţul energiei furnizate de Rusia sunt „inacceptabile pentru România”.

„Credem că este o declaraţie foarte gravă, pentru că în felul acesta toate eforturile pe care UE şi SUA le-au făcut pentru a apăra respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept internaţional, toate eforturile pe care în ultimii ani UE le-a făcut în politica de vecinătate a Uniunii, în această parte, în vecinătatea estică, toate angajamentele pe care UE le-a luat inclusiv în summit-ul de la Vilnius şi în semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova sau cu Georgia sunt puse practic la îndoială în faţa unei intervenţii în forţă a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran şi independent, care este Ucraina”, a declarat Antonescu la conferinţa PNL de astăzi.

„Dacă acesta este singurul interes din punctul de vedere al domnului Schulz, atunci domnul Schulz trebuia să se facă negustor de energie.  Nu putem imagina o situaţie în care UE şi domnul Schulz cumpără energie ieftină şi Rusia poate să ia o bucată din Ucraina, mâine, poimâine poate vrea să ia o bucată din altă ţară, Transnistria, Republica Moldova, şi la o adică trebuie să vină americanii să ne apere şi să apere acele valori care sunt ale noastre, ale Uniunii Europene”, a precizat preşedintele PNL.

Acesta consideră că România are motive de îngrijorare în urma declaraţiei lui Schulz, pentru că este o ţară de graniţă a UE, fiind foarte aproape atât de Crimeea, cât şi de Transnistria, dar şi pentru faptul că are un angajament asumat pentru sprijinirea integrităţii şi parcursului european al Republicii Moldova.

Antonescu i-a cerut premierului Victor Ponta, preşedinte al PSD, să aibă o poziţie publică: „Îi cer public liderului socialiştilor români, care activează sub numele de Partidul Social Democrat, domnului Victor Ponta, să se poziţioneze foarte clar în legătură cu această declaraţie a domnului Schulz. Cred că cetăţenii români, alegătorii, au dreptul să ştie dacă dând un vot de exemplu PSD, adică indirect preşedinţiei lui Martin Schulz la Comisia Europeană, vor avea drept program politic aceea ca unele ţări din UE să cumpere energie ieftină şi că, dacă Rusia mai ocupă vreun teritoriu, o să vină preşedintele Comisiei Europene, Martin Schulz, să spună: Da, s-au încălcat tratatele internaţionale, dar le-a ocupat şi cu asta, basta, hai să fim realişti şi să cumpărăm energie ieftin»”, a mai spus Antonescu.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru prudenta in legatura cu criza din Ucraina si s-a declarat, „deocamdata” impotriva impunerii de noi sanctiuni Rusiei, apreciind ca UE are „interese comune” cu Moscova.

„Credibilitatea UE in actiunile internationale depinde de realism”, a declarat presedintele Parlamentului European. „Exista interese comune” intre Rusia si UE, a reamintit Martin Schulz, candidatul socialistilor europeni la presedintia Comisiei Europene. „Care este interesul Rusiei? Sa exporte energie. Care este interesul Uniunii Europene? Sa cumpere energie la preturi rezonabile”, a subliniat el.           „Care este interesul Rusiei? Sa castige bani din exportul de energie si au nevoie de acesti bani pentru a investitiile din tara, iar, pentru aceasta, au nevoie de investitii din Europa, ceea ce arata ca exista interese comune”, a insistat presedintele PE.

De asemenea, Martin Schulz si-a exprimat speranta „intr-o mai buna intelegere intre Guvernul rus si Uniunea Europeana”.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.