Acasă Economie Bucureşti: Forumul româno-chinez – efect de bumerang asupra lui Victor Ponta

Bucureşti: Forumul româno-chinez – efect de bumerang asupra lui Victor Ponta

DISTRIBUIȚI
ponta_-_premierul_chinez

127550 – 09042014 –  În ciuda bunelor intentii de organizare, Forumul economic româno-chinez organizat în noiembrie 2013 la Bucureşti s-a dovedit in curand a avea un neasteptat efect de bumerang asupra carierei politice a liderului PSD Victor Ponta, potrivit Enational.ro.

Iar principalii vinovati pentru aceasta „deturnare” nu trebuie cautati decat in propria ograda a PSD, ai carui „baroni” s-au inghesuit deja sa-si imparta cate o felie cat mai mare din investitiile Beijingului. Care, fie vorba intre noi, nici macar nu au aparut, singurul castigator al grandiosului eveniment de la Bucuresti fiind premierul maghiar Viktor Orban, care a primit  de la chinezi 12      miliarde de dolari. Plus baietii de la Guvernul Romaniei, care s-au ales cu cate un telefon „inteligent” moca. Marca Huawei, bineinteles…

In urma organizarii la Bucuresti a Forumului Economic Romano-Chinez, au fost anuntate public investitii totale de 16 miliarde de dolari in economia tarii noastre. Iar cu toate ca pana la atragerea efectiva a banilor promisi drumul se anunta unul indelung si din cale afara de anevoios de strabatut, hraparetii „baroni” locali nu s-au sfiit sa se inghesuie asupra neasteptatului „ciolan” vanzolit pe la nas de catre Victor Ponta. Ale carui apeluri repetate la calm nu au reusit sa-i tina in frau pe unii dintre liderii PSD, mai ales ca acestia au fost incurajati fatis de Liviu Dragnea ca „prajitura” chinezeasca va ajunge la toata lumea. Mai mult, se pare ca, pentru a nu se crea animozitati intre mai-marii Consiliilor Judetene, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a si arbitrat impartirea investitiilor chinezesti pe zone geografice, de la o cale ferata rapida spre Dobrogea si o hidrocentrala in Ardeal, pana la o termocentrala in Oltenia.

Mai mult chiar, Liviu Dragnea, in cursul recentei vizite efectuate in China pentru a stabili ultimele amanunte cu privire la investitiile prioritare, le-a dat noi sperante „baronilor”, mai ales dupa ce ar fi adus in discutie formarea unui „fond de garantare”. Dar nu a investitiilor, ci a profitului estimat de catre investitorii chinezi! Aceasta aberatie le-a dat frisoane anchetatorilor care oricum erau „pe fir”, in alte spete,  in ceea ce-i priveste pe unii dintre „baronii” care asteptau deja „chinezariile”. Si comisioanele de rigoare, bineinteles.

Este clar ca, daca aceste investitii s-ar fi facut si ele ar fost garantate de stat, un eventual prejudiciu ar fi devenit imposibil de recuperat, astfel ca, acum, procurorii anticoruptie impusca practic doi iepuri dintr-o lovitura prin accelerarea anchetelor in ceea ce ii priveste pe unii dintre „greii” adminsitratiei locale. Pe de o parte, odata declansata „Apocalipsa baronilor”, aceasta nu va mai putea fi oprita de nimeni. Si tot astfel sunt prevenite si eventualele „tunuri” de miliarde date bugetului de stat pe filiera chinezeasca si despre care anchetatorii considera ca sunt iminente. Iar in toata aceasta nebunie extrem de sifonat poate iesi si initiatorul Forumului Romano-Chinez. Pentru ca, pe de o parte, pentru credibilitatea sa politica, Victor Ponta are tot interesul ca investitiile straine atrase in urma eforturilor sale personale sa nu incapa pe mainile „baronilor”. Pe de alta parte, acestia din urma deja „maraie” tot mai fatis la premier, strangand in acelasi timp randurile in spatele lui Liviu Dragnea. Pe care, daca reusesc sa il urneasca pe Ponta in cursa pentru Cotroceni, il anunta deja drept premier si presedinte al PSD. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.