Acasă Social Bucureşti: Înalta Curte decide cum se va aplica legea penală

Bucureşti: Înalta Curte decide cum se va aplica legea penală

DISTRIBUIȚI

 127659 – 14042014 -Un complet de opt judecători de la secţia penală a Înalteri Curţi de Casaţie şi Justiţie conduşi de Corina Jîjîie judecă luni solicitarea unor instanţe din România de a clarifica legea penală după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal şi a Noului Cod de Procedură Penală.

Judecătorii vor decide cum se va aplica legea penală mai favorabilă. În acest moment există două proceduri: aplicarea globală a legii penale mai favorabile şi aplicarea pe instituţii. Una spune că judecătorul decide pentru fiecare inculpat dacă aplică noul Cod penal sau vechiul Cod penal în integralitatea lui. Cealaltă metodă spune că judecătorul poate amesteca articole din noul Cod cu cele din vechiul Cod penal. Pentru a clarifica această dezbatere a fost sesizată şi Curtea Constituţională.

În sistem există şi acum o dezbatere privind două principii de drept. O parte a magistraţilor spun că legea penală trebuie aplicată integral, adică dacă unui inculpat îi este mai favorabil vechiul cod, atunci el va primi pedeapsa pentru fiecare dintre infracţiunile comise pe     prevederile vechii norme penale. Alte voci din sistem susţin aplicarea pe instituţii a legii penale mai favorabile. Asta înseamnă că judecătorul să ia câte puţin din noul cod, dar şi din vechiul cod.

Decizia de astăzi a Curţii Supreme va deveni obligatorie pentru instanţe. Astfel că dacă judecătorii se hotărăsc pe utlizarea metodei instituţiilor autonome atunci acestă procedură va deveni regulă în toate instanţele. Potrivit noilor reglementări din noua lege penală, Curtea Supremă a primit şi acest rol de a clarifica şi de a interpreta oficial legea penală pentru a elimina asperităţile legislaţiei şi în special pentru a creea o practică unitară. Asta însemnând că după decizia Curţii Supreme indiferent de unde se judecă un proces şi de ce judecători îl judecă decizia trebuie să fie luată folosind ca ghid decizia instanţei supreme. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.