Acasă Politic Bucureşti: Mircea Geoană: România are nevoie de prezenţă militară NATO permanentă pe...

Bucureşti: Mircea Geoană: România are nevoie de prezenţă militară NATO permanentă pe teritoriul său

DISTRIBUIȚI

127776 – 18042014 –  “Aşa cum Polonia a solicitat în mod oficial o prezenţă militară NATO permanentă în Polonia, cred că şi România are tot interesul şi îndreptăţirea să aibă o prezenţă militară NATO permanentă pe teritoriul său. Suntem bucuroşi de aceste soluţii temporare şi rotaţii care se întâmplă în România, dar, în mod evident, noua realitate trebuie să ducă şi la modificarea doctrinei militare a Alianţei”, a declarat Mircea Geoană la sfârșitul întrevederii pe care a avut-o joi cu ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygieł.

Mircea Geoană a mai atras atenția asupra nevoii ca statele aflate la granița de Vest a Ucrainei să fie unite și să convingă și celelalte state UE de importanța unei acțiuni comune.

“Și noi suntem îngrijorați despre ceea ce se întâmplă cu vecinii noștri, cu Ucraina și Republica Moldova, pentru că este clar că Rusia încearcă să destabilizeze aceste țări. Nu putem să izolăm conversația noastră, din interiorul UE, despre energie sau despre viitorul politicilor economice sau de apărare de noua realitate. Dacă ne uităm la acțiunile Rusiei, vom vedea că, de fapt, ea ne supune unui test. Nu doar în domeniul energetic, ci și în domeniul cibernetic, al apărării, al diplomației, și cred că dacă ne unim forțele vom putea fi sprijiniți de celelalte țări ale Uniunii Europene. De aceea, România, Polonia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova trebuie să facem front comun și să mergem împreună la Bruxelles pentru a le explica cu subiect și predicat celor de acolo că avem nevoie și de Moldova și de Ucraina și de Georgia într-o relație mai strânsă cu UE”, a mai subliniat oficialul român.

Totodată, Mircea Geoană a declarat că susține inițiativa Poloniei de creare a unei Uniuni Energetice europene, care să creeze un spațiu energetic comun, să permită o negociere în mod centralizat cu furnizorii externi de energie și să asigure gradul de competitivitate al economiilor europene printr-un preț scăzut al energiei.

,,Marea dilemă este cum putem ține Europa unită în timp ce trebuie să convingem Occidentul că situația este destul de gravă. Trebuie să ne conservăm unitatea și să ne purtăm ca o echipă. Există o diferență în cadrul UE între abordările crizei din Ucraina. Să sperăm că SUA o să ne dea un exemplu și că anumite capitale ale UE îl vor urma’’, a subliniat Marek Szczygieł. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.