Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Promisiune: Medicamente compensate pentru pacienţii cu boli rare

Bucureşti: Promisiune: Medicamente compensate pentru pacienţii cu boli rare

DISTRIBUIȚI

127771 – 18042014 – “Pentru prima dată în ultimii şase ani lista cu medicamente se va actualiza. Începând cu luna mai vom compensa  un număr de 17 medicamente orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor ce suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esenţiale pentru ca aceşti pacienţi să poată trăi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Costurile pentru cele 17 medicamente vor fi suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sumele fiind prevăzute în bugetul din acest an.

Noul proiect de hoărâre de guvern care modifică şi completează HG nr. 720 din 2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie pe bază de prescripţie medicală,  va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, urmând ca după realizarea tuturor procedurilor de transparenţă decizională, dezbatere publică, acesta să intre în vigoare.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a anunţat, de asemenea, că o nouă evaluare a listei de medicamente compensate va avea loc, urmând să fie abrogat ordinul ministrului Sănătăţii         nr.724 din 2013, ordin care aproba criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse în lista de medicamente compensate.

“Ordinul nu a inclus criterii de excludere din listă a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au făcut evaluarea aveau rol decizional, şi nu unul consultativ. Voi revoca acest ordin, şi am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor  şi directivelor europene în vigoare, astfel încât în toamna acestui an toţi asiguraţii să beneficieze de o listă pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a precizat, totodată, că evaluarea se va face pe baza unor criterii clare şi transparente, care trebuie să ţină cont de nevoile pacienţilor şi de importanţa pe care un sistem de evaluare legal, eficient şi predictibil o va avea în viitor, în interesul pacienţilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.