Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Reducerea taxelor consulare, cerută tot mai insistent

București: Reducerea taxelor consulare, cerută tot mai insistent

DISTRIBUIȚI

127521 – 08042014 – Deputații din Comisia pentru problemele românilor din afara granițelor au decis, unanim, continuarea demersurilor parlamentare pentru a susține reducerea taxelor consulare la eliberarea diferitelor documente, transmite www.timpromanesc.ro.

Fără excepție, deputații Comisiei semnalează că au primit numeroase cereri din partea cetățenilor români din afara granițelor care le este reclamată valoarea ridicată a taxelor consulare.

Deputații intenționează să ceară MAE o discuție aplicată pe acest subiect, pentru a răspunde numeroaselor cereri primite.

Potrivit Legii 198/2008, în prezent există peste 100 de taxe consulare care sunt achitate de cetățenii care solicită eliberarea diferitelor documente consulare. Valoarea acestora variază de la 1 euro și poate depăși 3.500 de euro, în funcție de situație.

Taxele consulare sunt percepute pentru pentru servicii consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României în străinătate: documentele de călătorie, acordarea de vize, serviciile notariale, eliberarea documentelor de stare civilă sau diverse servicii pregătitoare pentru proceduri prevăzute în legi speciale.

Singurii care beneficiază, conform legii, de gratuitate pentru eliberarea de acte sau copii de pe acte sunt membrii personalului civil și militar al statului, aflat în serviciu în exterior ori pentru eliberarea de documente în interesul statului. Serviciile care sunt scutite de la plata taxelor consulare vizează eliberarea certificatului constatator prin care se atesta redobândirea cetățeniei

române, eliberarea vizelor acordate funcționarilor străini la organizațiile la care România este parte, eliberarea vizelor acordate membrilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare străine, persoanelor care însoțesc șefii de state, de guvern, delegațiile parlamentare străine și alți invitați oficiali, precum și membrii de familie ai acestora, în condiții de reciprocitate, autentificarea de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.