Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: România a demonstrat că este un furnizor credibil şi permanent de...

Bucureşti: România a demonstrat că este un furnizor credibil şi permanent de securitate în NATO

DISTRIBUIȚI
gabriel_oprea

127476 – 07042014 –  Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a participat luni la simpozionul internațional „Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă”, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Cu această ocazie, viceprim-ministrul pentru securitate națională a subliniat profesionalismul și consecvența de care au dat dovadă militarii români în cadrul misiunilor internaționale NATO în care au participat, și a apreciat ca România a demonstrat în aceşti zece ani că este nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor credibil şi permanent de securitate în cadrul NATO.

“Nu poţi fi într-o alianţă dacă nu ai o contribuţie. Nu poţi pretinde garanţii de securitate dacă nu eşti gata să participi, la rândul tău, cu resursele tale, la asigurarea acestei securităţi. Nu poţi cere drepturi dacă nu îţi asumi responsabilităţi. Iar România şi le-a asumat din plin. Dar contribuţia României este relevantă nu doar în termeni cantitativi, ci şi în termeni calitativi. Cu mândrie, spun că Armata noastră s-a situat pe primul loc la contribuţii în sprijinul Diviziei informaţii în anul 2013. Şi tot cu mândrie vorbesc despre înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO pentru HIUMINT de la Oradea. România a demonstrat în aceşti zece ani că este nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor credibil şi permanent de securitate în cadrul NATO. Așa cum suntem lăudaţi pentru profesionalismul militarilor noştri, suntem apreciaţi și pentru consecvenţa pe care am manifestat-o ca stat. De aceea, România a primit garanții de securitate sporite. Pentru că nu este o simplă chestiune de calcul geostrategic faptul că țara noastră participă la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă, parte integrantă a sistemului NATO de apărare antirachetă. Însă lucrul care mă bucură cel mai mult este că România merge pe drumul pe care şi l-a ales singură. De aici vine energia noastră. De aici vine puterea noastră de a face faţă greutăţilor şi de a rămâne neclintiţi în asumarea angajamentelor din 2004”, a spus Gabriel Oprea.

Viceprim-ministrul a subliniat, de asemenea, rolul pe care îl deține România, alături de partenerii Alianței Nord-Atlantice, în păstrarea și promovarea celor mai înalte garanții de securitate, respectiv în transmiterea valorilor și principiilor pe care NATO și le-a asumat în misiunea de menținere a păcii şi stabilităţii regionale şi globale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.